De energiedeadline voor ondernemend Nederland nadert snel – zo ben je vóór 1 juli klaar

Zo’n 100.000 Nederlandse ondernemers zijn verplicht aan de overheid te melden hoe ze energie besparen. Jij ook? De deadline nadert met rasse schreden. Voorkom boetes met dit handige stappenplan.

Welke bedrijven moeten energie besparen? En waarom die informatieplicht? De overheid wil dat het bedrijfsleven verduurzaamt. Bedrijven die jaarlijks meer dan 25.000 m3 gas en/of 50.000 kWh stroom verbruiken zijn daarom verplicht energiebesparende maatregelen te nemen. Het is voor de overheid echter lastig te controleren of ze dit ook echt doen. Met de informatieplicht energiebesparing ligt de bewijslast bij de bedrijven zelf. Zo weet de overheid of een bedrijf aan de wet voldoet en kan zij hierop handhaven.

Bekijk hieronder de video waarin de informatieplicht wordt uitgelegd.

 

 

Deadline 1 juli 2019

De overheid laat er geen gras over groeien. De deadline voor bedrijven om melding te doen van hun energiebesparende maatregelen is al op 1 juli 2019. Geen tijd te verliezen dus om deze klus te klaren. Lees hieronder wat je te doen staat. Kom je er niet uit? Schakel dan een adviseur in.

 

Stap 1: Log in bij het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Op RVO.nl log je in bij het eLoket in met eHerkenning, een soort DigiD voor bedrijven. Heb je nog geen eHerkenning-inlog? Vraag deze dan aan via eHerkenningaanvragen.nl.

 

Stap 2: Voer de verificatie voor de informatieplicht uit

In de volgende stap moet je een hele rits checkvragen beantwoorden die bepalen of jouw bedrijf echt informatieplichtig is. Hier vul je onder andere je gas- en stroomverbruik in. Houd je verbruiksgegevens dus bij de hand.

 

Stap 3: Geef aan wie de rapportage maakt

Vervolgens geef je aan of je de rapportage zelf invult of dat een intermediair dat voor je doet. Je mag dit namelijk uitbesteden. Dat scheelt je veel tijd. Populair bij bedrijven is de InfoPlichtService die je via Essent kunt aanvragen.

 

Stap 4: Voer je (bedrijfs-)gegevens in

Tijd om al je bedrijfsgegevens in te vullen. De overheid wil onder andere je KvK-nummer, vestigingsnummer, handelsnaam, bezoekadres en correspondentieadres weten. Ook de gegevens van je intermediair worden in deze stap gevraagd.

 

Stap 5: Maak een overzicht van alle vestigingen die informatieplichtig zijn

De informatieplicht geldt voor al je ‘inrichtingen’ die jaarlijks meer dan 25.000 m3 gas en/of 50.000 kWh stroom verbruiken. Ze voldoen aan het Activiteitenbesluit uit de Wet Milieubeheer. Als je aan de informatieplicht moet voldoen, dan is jouw bedrijf - of één of meer van je vestigingen - een WM-inrichting. 

 

Stap 6: Vul de gegevens in per inrichting

Voor elke inrichting vul je alle bedrijfsgegevens in, zoals het KvK-vestigingsnummer, het adres, de kadastrale aanduiding en de bedrijfstak.
Per inrichting geef je aan hoeveel stroom en gas er wordt verbruikt. 

 

Stap 7: Vul de status per erkende maatregel in

Tot slot word je verzocht uit een lange lijst erkende energiebesparende maatregelen die maatregelen te selecteren die je hebt genomen. Van maatregelen die je niet genomen hebt, ben je verplicht aan te geven waarom niet. Klaar met de lijst? Controleer de rapportage goed en stuur je deze in. Uiteraard vóór 1 juli 2019 om boetes te voorkomen.

 

Hulp bij de informatieplicht voor ondernemers

Zelf alles regelen om aan de informatieplicht te voldoen is een flinke klus. Gelukkig zijn er ook makkelijkere manieren om jouw informatieplicht-rapportage af te ronden. Uitbesteden kan zinvol zijn. De InfoPlichtService, aan te vragen via Essent Zakelijk is een goede optie. Een specialist bezoekt jouw pand en vult de rapportage voor je in. Zo ben je er zeker van dat alles goed en op tijd wordt aangeleverd.


Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres - kantoor Agency No9:
Spaklerweg 53
1114 AE Amsterdam
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten