Voorkom cybercrime: kies de juiste partners

Ga voor zuivere koffie

26 juli 2019 03 januari 2020

Nederlandse bedrijven geven meer geld uit aan hun koffieautomaat dan aan het beveiligen van hun digitale infrastructuur. Hoewel goede koffie belangrijk is, verdient de strijd tegen cybercrime minstens zoveel aandacht. Zeker bij de keuze van leveranciers.

Heeft jouw leverancier zijn cyberbeveiliging wel op orde? Die vraag wordt steeds belangrijker, ook voor ondernemers in het mkb. Vooral als er data wordt uitgewisseld of ict-systemen zijn gekoppeld moet je oppassen.

Bedrijven lopen steeds meer risico op een cyberaanval. Dit komt door de vele digitale verbindingen tussen bedrijven. Gelukkig beseffen veel ondernemers dat die koppelingen gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid van hun data. Ze houden daar dan ook rekening mee bij de aankoop van producten. Maar het kan beter.

Kennis van cybercrime

Veel directies zijn zich nog onvoldoende bewust van het belang van een goede aanpak tegen cybercrime. ‘De kennis van security moet binnen de top van bedrijven echt omhoog’, benadrukt  brancheorganisatie Nederland ICT.

Veel ict-afdelingen richten zich traditioneel op communicatiesystemen en zakelijke software. ‘Ze vergeten dat door de digitalisering ook gevaar dreigt voor de productsoftware en de verbinding van deze producten met bijvoorbeeld de onderhoudsafdelingen. Hackers kunnen tegelijkertijd verschillende delen van een bedrijf aanvallen. Cyberbeveiliging kan niet meer gericht zijn op de losse onderdelen, het vereist een integrale aanpak.’

Digitale veiligheid

Niet alleen potentiële klanten hechten steeds meer waarde aan data- en informatiebescherming bij marktpartijen, ook regeringen, ratingbureaus en verzekeraars worden steeds strenger. Als leverancier kun je je onderscheiden in de mate waarin je cyberbeveiliging serieus neemt. Door na te gaan hoe jouw toeleveranciers ermee omgaan, kun je jouw klanten extra zekerheid bieden.

De verantwoordelijkheid voor goede beveiliging ligt in eerste instantie bij jou als ondernemer en niet bij je ict-afdeling. Brancheorganisatie Nederland ICT benadrukt dat er op strategisch niveau blijvende aandacht moet zijn voor cyberbeveiliging. Volgens de branchevereniging zouden organisaties minimaal 10 procent van hun ict-budget vrij moeten maken voor digitale beveiliging.

Bewustzijn bij personeel

Cybercriminelen kunnen nu veel onderdelen van bedrijven gericht aanvallen. De kans is groot dat niet jij maar eerst een van je werknemers ermee te maken krijgt. Het is daarom belangrijk dat je als je werknemers bewust maakt van de risico’s. Gerichte training kan personeel helpen om zwakten in de systemen zelf te ontdekken, voordat het te laat is.

Met allerlei certificeringen en protocollen kun je al voor een stuk veiligheid en schadebeperking zorgen, maar dan nog kan het een keer fout gaan. Protocollen zijn vaak statisch. Het is belangrijk om te onthouden dat digitale beveiliging vraagt om constante monitoring van wat er gebeurt en welke aanvallen plaatsvinden.

Bekende vormen van cybercrime nog steeds gebruikt

Hoewel cybercriminelen niet stilzitten, worden veel bedrijven nog steeds getroffen door relatief oude vormen van cybercrime. Uit eerder onderzoek van HP blijkt namelijk dat cybercriminelen nog altijd erg succesvol zijn met aanvalsmethoden die al jaren bekend zijn. Bij 44% van de aanvallen worden kwetsbaarheden gebruikt die al twee tot vier jaar bekend zijn.

Volgens expert Roland Berger is de maakindustrie het vaakst doelwit van hackers, namelijk in bijna een kwart van de gevallen. Dit komt door de ‘vierde industriële revolutie’; de ontwikkeling waarbij verbinding tussen grote databestanden, software van fabrieken en machinetechnologie verbonden zijn via een netwerk.

Verbeter je beveiliging in 4 stappen

Hoe kun je zorgen voor een betere beveiliging van je ict-infrastructuur? Roland Berger heeft een stappenplan opgesteld waarmee bedrijven hun cyberbeveiliging kunnen verbeteren:

  1. Stel vast welke bedrijfsonderdelen bescherming nodig hebben;

  2. Ga na hoe groot de dreiging is;

  3. Evalueer welke oplossingen er zijn;

  4. Zorg dat de oplossingen onderdeel worden van de bedrijfscultuur.

Auteur

Raphael Klees