Kan een ondernemer wel op vakantie?

Vakantie nemen is goed voor je omzet

02 september 2019

De opdrachten die je misloopt als je een week (of twee, of drie) niet bereikbaar bent. Klanten of medewerkers die vragen hebben die alleen jij kunt beantwoorden. Het werk dat op je ligt te wachten als je weer terug bent… Het zijn allemaal redenen om niet op vakantie te gaan als ondernemer. Maar wist je dat het juist beter is voor je omzet om wel af en toe een break te nemen?

Tips voor gezond en vitaal personeel

Als ondernemer wil je altijd groeien, dus ben je geneigd om vol te gaan voor het geld. Maar welzijn gaat niet alleen over het aantal nullen op de bankrekening. Gezondheid, sociale contacten en vrije tijd zijn belangrijke pijlers. Uiteraard moet je ‘de boel’ goed overdragen of met je medewerkers en/of klanten afstemmen dat je tijdelijk niet of minder goed bereikbaar bent. Als je verwachtingen goed managed, kun je met een gerust hart op vakantie.

Creëer letterlijk en figuurlijk afstand

Eenmaal op je bestemming, kun je je telefoon het beste thuislaten of uitzetten. Door de 24-uurseconomie en de neiging om continu bereikbaar te zijn, wordt de drang naar controle alleen maar versterkt. Door niet - of alleen op gezette tijden - ‘in te checken’, zorg je ervoor dat je even helemaal kunt loskoppelen.

Die letterlijke afstand heb je als ondernemer nodig om de zaak van een figuurlijke afstand te kunnen bekijken. Alleen vanuit dat perspectief zie je waar de kansen en valkuilen liggen voor je onderneming. Probeer nieuwe ideeën niet direct in je vakantie uit te werken en geniet volop van je vrije tijd. Schrijf die ideeën op en laat ze rusten voor na je vakantie. Als het zaadje eenmaal is geplant, komt het vanzelf tot groei en bloei.

Persoonlijke ontwikkeling

Op vakantie gaan als ondernemer is een mooie test voor jezelf: Kun je je werk loslaten? Durf je de zaak over te laten aan anderen? Gun je jezelf wel vrije tijd? Wat heb je nodig om met een gerust hart weg te gaan? En wat brengt die time-out aan positieve impulsen? De gevoelens die bij deze vraagstukken omhoog komen, kunnen zorgen voor onrust en stress. Het kan in dat geval helpen je dilemma’s te bespreken met een coach.

Voorkom een burn-out

Het gezegde ‘al doende leert men’ is ook op dit onderwerp van toepassing. Het is belangrijk om te ervaren en te leren vertrouwen dat het altijd goed komt als je ‘de boel de boel’ laat. Altijd maar door blijven werken kan ertoe leiden dat je opgebrand raakt en met een burn-out thuis komt te zitten. Zet, om dat te voorkomen, juist op tijd een stapje terug en laad jezelf op tijdens een ontspannende vakantie. Die geeft je de energie om er weer vol tegenaan te gaan!