Corona: de meest gestelde personeelsvragen

Met antwoorden door adviseur Niek Idema

08 april 2020

De gevolgen van het coronavirus raken ons allemaal. Veel ondernemers zitten dan ook met prangende vragen over hun personeel. Adviseur Niek Idema van onze MKB Servicedesk advieslijn geeft antwoord op de meestgestelde vragen.

Invulchecklist Corona

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom corona en ondernemen?

Vrije dagen tijdens corona

Stel, een van je medewerkers heeft twee weken vrij genomen. Op dit moment worden vrijwel alle vakanties gecanceld en in eigen land kun je zelfs niet meer uit eten. Je raadt het al: de medewerker wil de vrije dagen toch weer inleveren. Hoe ga je daarmee om? Mag je eisen dat deze dagen toch worden opgenomen?

“Normaal gesproken vraagt een werknemer verlof en geeft de werkgever binnen een vastgelegde termijn akkoord, tenzij hij of zij om zwaarwegende bedrijfsredenen bezwaar maakt. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een piekperiode. Kan de medewerker door corona niet genieten van de vakantie en wil hij of zij toch komen werken? Dan kan je als werkgever in de problemen komen, bijvoorbeeld als je al vervanging hebt gevonden in de vorm van een uitzendkracht.“

“Komt hierover een conflict? Er staat over dit soort situaties niets in het wetboek, dus de kantonrechter zal kijken naar de situatie wanneer werkgever en werknemer er samen niet uitkomen. Had de werkgever al kosten gemaakt of was er makkelijk iets te regelen? De kantonrechter zoekt naar een redelijke manier van afhandelen en goed werkgeverschap. Vooral in deze tijd van corona is het voor een medewerker te veel om te verwachten dat je zomaar akkoord gaat, maar het is aan te raden om je flexibel op te stellen.”

Reiskostenvergoeding tijdens coronacrisis? 

Veel ondernemers geven hun personeel reiskostenvergoeding voor het woon-werk verkeer. Door het coronavirus werken medewerkers soms verplicht thuis. Moet je deze mensen dan nog steeds een reiskostenvergoeding betalen?

“Ik ga er vanuit dat dit niet het geval is”, vertelt Niek. “Werknemers krijgen een vergoeding voor de gereden kilometers. Als ze die niet gereden hebben, is het ook niet redelijk om hiervoor betaald te worden. Betaal je als werkgever een OV abonnement? Dan is dit van tevoren afgesloten en is er niets meer aan te doen.”

Er zijn ook bedrijven waar medewerkers geen reiskosten declareren, maar een vaste vergoeding per maand krijgen. Mag je hen dan nog onbelast reiskostenvergoeding betalen? Het antwoord vinden we bij de Belastingdienst. Volgens de wet mag je een medewerker bij langdurige afwezigheid (bijvoorbeeld door thuiswerken in de coronacrisis) maximaal zes weken onbelast reiskostenvergoeding betalen.

Overuren laten opnemen

Bouwen jouw medewerkers overuren op? Grote kans dat je graag wilt dat ze die tijdens deze coronacrisis inzetten. Mag je dit eigenlijk verplichten?

“Het is gebruikelijk om overuren uit te betalen in plaats van te laten opsparen. Dat laatste kan alleen wanneer dit binnen de CAO is vastgelegd. Het verplicht laten opnemen kan ook alleen als dit volgens de CAO mag.”

Nieuwe collega toch niet aannemen

Stel, je hebt afgesproken dat een nieuwe werknemer aan het begin van de nieuwe maand start. Hij/zij is erg enthousiast en heeft de huidige baan al opgezegd. In deze tijd van corona zit je eigenlijk niet meer op een nieuwe collega te wachten. Je hebt juist minder mensen nodig en er is niemand om deze persoon in te werken. Wat nu?

“Je kunt, bij een arbeidsovereenkomst met een geldige proeftijd, al opzeggen voordat deze werknemer zou beginnen. Dat is wel zonde van alle uren die je in de werving hebt gestoken. Wil je de medewerker toch niet direct wegsturen en verwacht je door corona minimaal 20% omzetverlies?“

“Dan zou je hem of haar aan kunnen nemen en direct naar huis sturen met de nieuwe NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud) regeling. Je krijgt dan maximaal 90% van de loonsom vergoed. De medewerker kan zich vervolgens alvast gaan inlezen of cursussen doen. Deze maatregel is tijdelijk ingevoerd om de gevolgen van het coronavirus tegen te gaan.”

Arbeidsovereenkomst in proeftijd opzeggen vanwege corona

In deze onzekere tijden probeer je als ondernemer te snijden in je kosten. Het opzeggen van een arbeidsovereenkomst in de proeftijd lijkt dan een eenvoudige oplossing. Maar mag dit eigenlijk wel?

“Ja, dit mag. Je zou zelfs al na één uur proeftijd de arbeidsovereenkomst kunnen opzeggen. Hiervoor hoef je uit jezelf geen reden te geven. Als een medewerker om de reden vraagt moet je nooit eventuele ziekte als reden aangeven ook al is de werknemer ziek”. Ziekte van de medewerker is nooit een geldige reden om een arbeidsovereenkomst op te zeggen, dan geldt een ontslagverbod.”