Einde corona steunpakketten per 1 oktober 2021

Wat kun je doen als je er financieel toch niet uit komt?

Aanvulling op steunpakket, wat betekent het voor mij

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom corona en ondernemen?

Bijna alle beperkende coronamaatregelen zijn opgeheven. Daarom heeft de overheid besloten alle steunpakketten te beëindigen, behalve die voor de nachthoreca. Welke gevolgen heeft dit voor jou? Wat is er straks nog mogelijk als je (werk)kapitaal nodig hebt? En wat is de uitslag van onze enquête over corona steunpakketten?

Positieve economische cijfers

De afgelopen anderhalf jaar is bepaald niet makkelijk geweest voor bedrijven en ondernemers. Inmiddels zijn we bekend met steunpakketten van de overheid, zoals de NOW, TVL, Tozo en TONK. Mede dankzij deze steunmaatregelen zijn er relatief weinig faillissementen geweest en is de werkloosheid laag. Inmiddels zien de economische cijfers er veelbelovend uit. Het CBS voorziet een economische groei van 3,8% in 2021 en 3,2% in 2022. Daarom wordt de meerderheid van de steunmaatregelen niet verlengd in Q4 van 2021.

Beëindiging per 1 oktober

De steunmaatregelen die per 1 oktober stoppen zijn:

Steunpakket voor nachthoreca

De enige sector die nog te maken heeft met beperkende coronamaatregelen, is de nachthoreca. Deze sector blijft in elk geval nog tot 1 november gesloten tussen 00:00 en 6:00 uur. Het kabinet heeft bekendgemaakt dat horecaondernemers die getroffen worden door nachtsluiting in aanmerking kunnen komen voor financiële steun vanaf 1 oktober. Het kabinet trekt hiervoor 180 miljoen euro uit.

Voorwaarden steunpakket nachthoreca

  • Minstens 50% omzetverlies in Q4 van 2021 t.o.v. Q4 van 2019

  • De ondernemer moet in Q3 en Q4 van 2021 Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) hebben gekregen

  • Maximumbedrag aan overheidssteun in Q4 is € 250.000,- 

  • De totale som van de ontvangen overheidssteun tussen maart 2020 en december 2021 mag niet meer zijn dan € 1,8 miljoen

Het kabinet neemt in november een besluit over een eventuele volledige heropening van de nachthoreca.

Enquête steunpakketten

MKB Servicedesk heeft een enquête gehouden onder bezoekers van mkbservicedesk.nl. Met het oog op het einde van de corona steunpakketten hebben we ze gevraagd: Ga jij het redden zonder corona steunpakket? Zo'n 450 personen gaven hun reactie op deze vraag. De uitslag zie je in onderstaande tabel:

Ga jij het redden zonder corona steunpakket?

AntwoordPercentage
Ik heb geen steunpakket hoeven gebruiken54%
Ik red het inmiddels weer op eigen kracht18%
Zonder steunpakket ga ik het waarschijnlijk niet redden23%
Anders...5%

Nu veel corona steunpakketten verleden tijd zijn, kun je als ondernemer zo nodig weer terugvallen op verschillende regelingen die er al waren voor de coronatijd. En sommige financiële garantieregelingen zijn verlengd. Een overzicht.

Terugkeer Bbz en WTV

Het einde van de Tozo betekent dat de reguliere bijstand voor zelfstandigen (Bbz) weer van kracht zal worden. In plaats van de NOW komt de regeling Werktijdverkorting (WTV) weer terug. De tijdelijke regelingen maken dus weer plaats voor de ‘normale’ regelingen.

Verlenging financiële garantieregelingen

Kom je onverhoopt toch in financieel zwaar weer terecht en heb je (werk)kapitaal nodig? De overheid verlengt de verschillende financieringsregelingen die ze in coronatijd in het leven heeft geroepen. De volgende regelingen blijven bestaan:

Deze regelingen blijven van kracht voor bedrijven die een financieringsbehoefte hebben in het vierde kwartaal van 2021. De speciale financieringsregelingen lopen door tot en met 31 december 2021.

Sociaal pakket

Voor personen die door de coronacrisis in onzekerheid zitten over hun werk, heeft de overheid een aanvullend sociaal pakket samengesteld. Dit pakket bestaat onder andere uit begeleiding naar werk, loopbaanadvies en (bij)scholing. Gemeenten, het UWV en Regionale Mobiliteitsteams zullen hierbij helpen. Op die manier is er concrete hulp voor bijvoorbeeld zelfstandigen die nu een Tozo-uitkering hebben en opnieuw ergens aan de bak willen komen.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.