Corona: wat moet je weten als ondernemer?

Meeste maatregelen gestopt per 1 oktober 2021

Zakenman handen reinigen

Het coronavirus heeft veel gevolgen gehad voor ondernemers en werkgevers. Wat moet je als ondernemer weten op de korte en lange termijn?

Per 1 oktober 2021 zijn de meeste steunmaatregelen gestopt. Wat is de huidige stand van zaken? Wat moet je weten als ondernemer?

Kredietmaatregelingen lopen door tot eind 2021

BMKB-C

De borgstelling midden- en kleinbedrijf, of BMKB-C-regeling, werd verruimd vanwege corona. De regeling houdt in dat de overheid garant staat voor een lening die je bij de bank afsluit. Dit kun je aanvragen bij jouw kredietverlener, die dit dan weer bij de overheid aanvraagt. De verruiming houdt in dat de overheid garant staat voor 80% of 90% (in plaats van 50%) van je krediet. Een bank zal je dus sneller krediet verlenen. De BMKB-C loopt tot en met 31 december 2021.

GO-C en KKC

Als grote ondernemer kun je gebruikmaken van de GO-C-regeling en als kleine ondernemer (financiering tot €250.000) kun je terecht bij Qredits. De GO-C loopt tot en met 31 december 2021.

Als kleinere ondernemer kun je gebruikmaken van de KKC-regeling: Kleine Kredieten Corona garantieregeling. De regeling is bedoeld voor financieringsbedragen tussen de € 10.000 en € 50.000. De KKC loopt ook door tot 31 december 2021.

Gestopt per 1 oktober: NOW, TVL, Tozo en TONK

NOW

De NOW (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid) was een regeling voor bedrijven die een tegemoetkoming in de loonkosten konden gebruiken.

TVL

Ondernemers in getroffen sectoren konden aanspraak maken op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Het loket voor het derde kwartaal is geopend vanaf 31 augustus tot en met 26 oktober 2021. De regeling stopte per 1 oktober 2021.

Tozo

De Tozo-regeling was een financiële bijstand voor zzp'ers in de vorm van een aanvullende uitkering tot bijstandsniveau of lening.

TONK

De TONK staat voor Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten en was bedoeld om bijvoorbeeld woonlasten op te vangen als je die niet meer kon betalen.

Belastingmaatregelen

Ook kon je onder bepaalde voorwaarden het betalen van je belasting uitstellen (inkomsten-, vennootschaps-, omzet- en loonbelasting). De tijdelijke voor belastinguitstel stopte per 1 oktober 2021. Lees meer over de belastingmaatregelen

Ontwikkelingen voor internationale ondernemers

Onderneem je fysiek in het buitenland? Dan heb je nog steeds te maken met internationale coronamaatregelen. Op deze kaart op de site van het RIVM kun je wereldwijd de verspreiding volgen. Bekijk ook altijd voor vertrek het reisadvies voor het betreffende land, bijvoorbeeld op de 24/7 Buitenlandse Zaken-app

Een aantal sectoren zijn hard getroffen door het virus. Zo ondervindt de transportsector capaciteitsproblemen doordat er minder van en naar China kan worden vervoerd en krijgen industrie en retail te maken met stilgelegde productie in China en dus voorraadproblemen. Ondernemers verhogen hun prijzen als reactie hierop, of gaan op zoek naar nieuwe leveranciers of nieuwe markten.

Wat vind je van dit artikel?

Evelien Mulder

Auteur

Evelien Mulder

Als content marketeer help ik onze partners met het bereiken van onze doelgroep: ondernemers. Eigenlijk creëer ik een win-win-win-situatie: wij bieden de ondernemer gratis relevante content, zoals een kennisartikel, whitepaper of bedrijfsscan. Deze content wordt gesponsord door een partner, die hiermee ondernemers bereikt. De derde win? Ik draag bij aan onze missie: Verhalen maken die verbinden. Ik ben begonnen bij MKBSD als ondernemerssupporter, ik ondersteunde ondernemers via onze verschillende platformen. Door deze ervaring weet ik als contentmarketeer precies welke uitdagingen, problemen en kansen ondernemers in hun dagelijks ondernemersleven tegenkomen.