Kennis bijspijkeren tijdens de coronacrisis

Slim tijdverdrijf voor ondernemers

06 april 2020

Heb jij als ondernemer sinds het uitbreken van het coronavirus ineens meer tijd dan je lief is? Zet deze uren dan nuttig in en ga aan de zelfstudie. We hebben een aantal interessante opties voor je verzameld.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom corona en ondernemen?

Invulchecklist Corona

De meeste ondernemers zijn bereid om te betalen voor goede content en cursussen. Toch bestaat deze lijst ook uit veel gratis varianten. Sommige betaalde opties worden namelijk in het kader van de coronacrisis gratis aangeboden. Doe er je voordeel mee!

Volg gratis lessen bij topuniversiteiten

Had je graag aan Harvard, MIT of Berkley gestudeerd, maar is het er net niet van gekomen? Bij edX kun je gratis vakken van 140 prestigieuze universiteiten volgen. Zo is er bijvoorbeeld een flinke lijst met gratis vakken op het gebied van business en management. Er is zelfs een optie om een certificaat aan te vragen voor elk vak dat je doorlopen hebt. Hier betaal je een klein bedrag voor. 

Wil je nog meer leren? Er zijn ook betaalbare online cursussen en master programma’s. Deze zijn een stuk goedkoper dan wanneer je ze bij de universiteiten op locatie volgt. Uiteraard vergt online studeren wel wat van je discipline.

E-books downloaden

Voor een goed boek over ondernemerschap hoef je echt de deur niet uit. E-books zijn snel te downloaden en nemen geen ruimte in beslag op je boekenplank. Managementboek heeft een grote selectie aan e-books over bijvoorbeeld leidinggeven, trends en ondernemen met impact. Om jou een hart onder de riem te steken, geeft het platform tot 10 april een aantal e-books gratis of met flinke korting weg. Zo wordt ook het boek TopTrends voor Ondernemers, van MKB Servicedesk oprichter Willem Overbosch, als e-book gratis aangeboden. 

Kijk een webinar

Nu we tijdelijk niet naar live events kunnen, schieten de online seminars als paddenstoelen uit de grond. Vaak ben je ook nog goedkoper uit, de meeste webinars zijn gratis. Sommigen kun je op een later moment terugkijken. 

Hoe vind je een geschikt webinar dat niet al geweest is? Klik binnen de Google zoekmachine op ‘Nieuws’ en zoek naar ‘webinar’ in combinatie met een zoekwoord waarin je geïnteresseerd bent. Tussen de resultaten vind je aankondigingen van webinars over het onderwerp van jouw keuze.

Verdiep je in AI

Als we de experts mogen geloven, wordt AI (artificial intelligence) het helemaal. Dit is het ideale moment om je er eens in te verdiepen. Gelukkig hoef je niet op eigen houtje Google Scholar uit te pluizen, er zijn laagdrempelige online cursussen beschikbaar. Zo kun je meedoen aan de Nationale AI-cursus. Deze optie is interactief en voorziet je van een certificaat om boven je bed te hangen.

Ben je al wat verder gevorderd en wil je je kennis in de praktijk brengen? Google heeft een gratis AI-toolkit ontworpen met oefening en open source projecten.

Volg een online cursus

Nog niet uitgeleerd? Er zijn veel verschillende online platforms waar je gratis of voor een zacht prijsje interessante cursussen kunt volgen. Twee gebruiksvriendelijke opties zijn Coursera en StudyTube

Coursera is een van de grondleggers van de Massive open online course (MOOC), oftewel: het massaal volgen van open online cursussen. StudyTube stelt in verband met het coronavirus tot eind april 250 online trainingen en 500 microlearnings gratis beschikbaar.

Cursussen van experts uit de praktijk

Leer je liever van ervaringsdeskundigen dan professoren? Dan is Masterclass.com misschien wel iets voor jou. Voor € 200 per jaar krijg je onbeperkt toegang tot cursussen van bijvoorbeeld Anna Wintour (Vogue), Bob Iger (Disney) en Sara Blakely (Spanx).