De vakantieperiode en de coronacrisis

Aandachtspunten voor jou als werkgever

07 mei 2020

Veel mensen hebben in de zomerperiode een heerlijke vakantie in het vooruitzicht, gaan er dagjes op uit en laden hun batterij weer op om daarna met frisse energie op de werkvloer te verschijnen. Helaas zullen de zomervakantieplannen van dit jaar naar alle waarschijnlijkheid moeten worden bijgesteld. Wat zijn de regels en wat mag wel en niet?

Wat betekent de coronacrisis voor de vakantiedagen van je medewerkers? Hoe ga je als werkgever om met het verzetten van vakanties of de vraag om vakantiedagen in te trekken? Mag je jouw medewerkers vragen om juist nu vakantiedagen op te nemen? En ook niet onbelangrijk: ben je verplicht om het vakantiegeld op het gebruikelijke moment uit te keren?

Vakantiegeld op een later moment uitbetalen

De meeste werkgevers keren in mei of juni het vakantiegeld uit aan hun medewerkers en dit bedraagt 8% van het brutoloon, tenzij anders is opgenomen in de cao. De afgelopen weken is er meerdere malen gesproken over het later betalen van vakantiegeld in deze tijd als een soort ‘laatste redmiddel’. Vakbond FNV komt bedrijven tegemoet die door de coronacrisis in financiële problemen zijn gekomen. Als er betalingsproblemen zijn, kun je er als werkgever voor kiezen de vakantiebijslag op een later moment of in termijnen te betalen. Dit mag echter alleen als de medewerker hier ook toestemming voor heeft gegeven. Leg dit dan schriftelijk vast, zodat er nooit verwarring over ontstaat.   Als medewerkers hiermee akkoord gaan, ben je er als werkgever natuurlijk nog niet. Je bent namelijk wel verplicht om het vakantiegeld uiteindelijk te betalen. Volgens het FNV is de meest voor de hand liggende optie een betalingsregeling met je medewerkers waarin je voorstelt om het vakantiegeld in termijnen te betalen. 

Verplichten om vakantiedagen op te nemen

Een veelgestelde vraag is of het is toegestaan om medewerkers verplicht vakantiedagen op te laten nemen als er door het coronavirus minder werk is. Het antwoord is eigenlijk heel duidelijk: nee, dat mag niet. Alleen in overleg kan vakantie opgenomen worden, je mag dus niets verplichten.  Natuurlijk kun je als werkgever wel vragen om vakantiedagen op te nemen, maar daar hoeft een medewerker niet mee akkoord te gaan. Wanneer een medewerker hier duidelijk mee instemt, is het uiteraard prima. 

Whitepaper met alle aandachtspunten

Mag je ADV-uren wel laten opnemen? En wat doe je met vakantie-uren die al ingepland waren, die de werknemer wil laten intrekken? Het antwoord op deze en andere vragen lees je in het whitepaper ‘Vakantieperiode en coronacrisis, 6 aandachtspunten voor jou als werkgever' van Loket.nl.