Buitenlandse investeerders versnellen economische groei

en ze dragen bij aan de werkgelegenheid in Nederland.

15 december 2009

Buitenlandse investeerders jagen de economische groei van ons land aan. Dat blijkt uit een rapport van het bureau Berenschot dat deze woensdag werd aangeboden aan staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken).

Werkgelegenheid

De investeerders zorgen, meer dan Nederlandse bedrijven, voor extra banen bij dienstverleners en toeleveranciers. Zo leveren ze een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid. In het rapport staat dat buitenlandse investeerders "bijna drie keer zoveel indirecte werkgelegenheid als het gemiddelde Nederlandse bedrijf" creëren.

Buitenlandse bedrijven besteden meer uit aan schoonmaak, beveiliging, juridische zaken en catering. Bovendien schakelen ze ook voor hun bedrijfsvoering vaker andere bedrijven in voor onderzoek en ontwikkeling, strategisch management, communicatie en marketing.

Vestigingsklimaat

Adviesbureau PwC zegt het vestigingsklimaat in Nederland bedreigd te zien, onder meer door de overname van Nederlandse bedrijven door buitenlandse ondernemingen, waardoor hoofdkantoren uit Nederland verdwijnen.

Bron: Het Financieele Dagblad