Wanneer ben je ondernemer voor de btw?

Zzp'er, starter, bv'er: welke ondernemers moeten btw rekenen?

25 maart 2020 19 oktober 2020

Voor de btw ben je ondernemer als je zelfstandig een bedrijf of een beroep uitoefent. Je kunt je activiteiten uitoefenen in de vorm van een eenmanszaak, een maatschap, een bv of een nv.

Rechtsvorm is niet van belang

Voor de btw maakt het niet uit in welke rechtsvorm je je bedrijf of beroep uitoefent. Als je een onderneming start, moet je je melden bij de Belastingdienst. Als de Belastingdienst je als ondernemer voor de btw registreert, ontvang je een btw-nummer.

Hoe beoordeelt de Belastingdienst of je ondernemer bent voor de btw?

Om te beoordelen of je ondernemer bent voor de btw, let de Belastingdienst op de volgende zaken:

  • Oefen je zelfstandig een bedrijf of beroep uit? Om te beoordelen of je ondernemer bent voor de btw, is het niet van belang of je winst maakt. Ook een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is niet doorslaggevend. Je moet zelfstandig werkzaam zijn. Als je werkzaamheden in dienstbetrekking verricht, ben je dus geen ondernemer.

  • Werk je in dienstbetrekking en heb je daarnaast andere werkzaamheden? Als je naast je vaste baan nevenwerkzaamheden uitvoert, dan kan het zijn dat jevoor die nevenwerkzaamheden ondernemer bent voor de btw. Mogelijk moet je over de vergoeding die je voor die nevenwerkzaamheden ontvangt, btw berekenen.

  • Exploiteer je een vermogensbestanddeel of een recht? Als je een vermogensbestanddeel of een recht exploiteert, dan kun je ook als ondernemer voor de btw worden beschouwd.

  • Hoe regelmatig werk je als zelfstandige? Als je incidenteel of alleen in besloten kring je werkzaamheden uitvoert, dan bent je voor de btw geen ondernemer.

Onduidelijkheid starters / freelancers

Vooral als iemand pas voor zichzelf is begonnen of als freelancer werkt, is het wel eens onduidelijk of hij voor de btw ondernemer is. Als iemand ondernemer is, hoeft hij mogelijk geen btw te betalen. Dit geldt in de volgende gevallen:

  • Het te betalen bedrag aan btw is laag: voor ondernemers die weinig btw hoeven te betalen, is er de kleineondernemersregeling.

  • Er is een vrijstelling van toepassing.

Let op: Als je voor de inkomstenbelasting geen ondernemer bent, kun je toch ondernemer zijn voor de btw.

Begin jij als zzp'er? Lees dan het Whitepaper 'Waar je aan moet denken als startende zzp'er'

Download:
Waar je aan moet denken als startende zzp'er