Financiering door banken nu nog lastiger voor MKB

Hoge toegangsdrempel bij financiering

15 december 2009

De toegangsdrempel voor het mbk tot banken is niet optimaal. De kredietcrisis maakt het nog lastiger voor het midden- en kleinbedrijf om financiering te verkrijgen. De relatie tussen banken en het mkb is nooit hartstochtelijk geweest, terwijl de vraag vanuit het mbk naar krediet blijft stijgen en de sector met recht het predikaat `motor van de economie` draagt.

In 2004 publiceerde MKB-Nederland een rapport over het vreemd vermogen in het mkb. Het bleek dat het mkb voor financieringen bij banken 12% meer moesten betalen dan het grootbedrijf. Lia Smit, beleidsecretaris ondernemerschap en financiering bij MKB-Nederland, meent dat de situatie in 2008 niet is verbeterd. Banken nemen nog steeds liever niet de financieringsrisico`s van een kleine onderneming op zich. MKB-Nederland gaat in samenwerking met De Nederlandsche Bank en de Nederlandse Vereniging van Banken een kredietmonitor opzetten. Smit verwacht dat de monitor de transparantie ten goede zal komen.

Arnout Boot, hoogleraar financiële markten aan de UvA, meent dat de concurrentie tussen banken bij het mkb te gering is. De huisbank van het mkb heeft een informatievoorsprong, zodat een andere bank niet met een concurrerend bod kan komen. Hij wil dat er een verplichting komt voor banken om bedrijfsinformatie te delen met concurrenten.

Bron: De Accountant