Kan ik het huurcontract van mijn winkel overdragen?

VRAAG VAN DE WEEK 27

16 januari 2018

Je wilt stoppen met je modewinkel. Je huurcontract loopt nog drie jaar door. Nu wil iemand je huurcontract wel overnemen, maar die wil er een ijswinkel in vestigen. Kan dat?

Onbeperkt persoonlijk advies

Overdracht huurovereenkomst

Bij de huur van een zogeheten middenstandsbedrijfsruimte bestaat de mogelijkheid om je huurcontract aan een opvolger over te dragen. Dat kan natuurlijk altijd met medewerking van je verhuurder. Maar meestal zal deze wel bereid zijn om medewerking te verlenen, maar dat gaat dan meestal gepaard met een nieuw huurcontract. Voor je verhuurder betekent dit namelijk dat hij dan een hogere huurprijs kan gaan vragen.

Is er een makelaar bij betrokken, dan zal hij ook liever een nieuw huurcontract afsluiten, want meestal krijgt hij daardoor recht op commissie.

Indeplaatstelling

Wil je opvolger tegen dezelfde condities gedurende de resterende tijd blijven huren, dan kun je, als je verhuurder geen medewerking verleent, proberen hem tot een indeplaatsstelling te dwingen. Dat betekent dat je probeert jouw opvolger jouw plaats in het lopende huurcontract te laten innemen. Je verhuurder mag dat alleen weigeren als de nieuwe huurder onvoldoende financiële waarborgen biedt of een totaal ander bedrijf wilt uitoefenen in de winkel.

Het betekent dus dat jouw opvolger alleen een modezaak in jouw winkel mag uitoefenen en dus geen ijswinkel.

Wordt jouw winkel wel voortgezet, dan moet je verhuurder dat dus accepteren en doet hij dat niet, dan kun je de indeplaatsstelling zo nodig via de rechter afdwingen. Klik hier als je meer wilt weten over een indeplaatsstelling via de rechter

Auteur: mr. Henk J. van Amerongen

Auteur

Willem Overbosch