Banken geven toe minder krediet te verstrekken

Kredietcrisis versterkt jaarlijks terugkerend fenomeen

08 januari 2010

Banken zijn terughoudender geworden met het verlenen van bedrijfskredieten. Sinds oktober krijgen vooral nieuwe klanten nauwelijks nog een lening, zo meldt Het Financieele Dagblad.

Ook de nieuwe staatsbanken zijn terughoudend

'Dit vindt op heel grote schaal plaats’, aldus Hugo van Wijk van bureau Vallstein, dat bedrijven adviseert richting banken. Tot en met de zomer nam de kredietverstrekking aan het bedrijfsleven gewoon toe, ondanks de kredietcrisis. Van Wijk: 'De ondergang van Lehman Brothers en Fortis heeft voor een paniekreactie gezorgd.' Zelfs de nieuw verworven status van  staatsbank van ABN Amro en Fortis weerhoudt deze banken er niet van om moeilijker krediet te verlenen. Ook de Rabobank, die naar eigen zeggen wordt overspoeld met liquiditeit van spaarders, is terughoudender geworden. 'Je zou zeggen dat ze het niet nodig hebben, maar ook zij doen moeilijk in de kredietverlening', zegt Van Wijk.

‘Business as usual’ voor het MKB

In officiële reacties laten banken weten inderdaad kritischer te kijken naar aanvragen, maar de deur niet op slot te gooien. De Rabobank doet het volgens een woordvoerder 'wat rustiger aan' bij grote bedrijven. Voor het MKB is het echter 'business as usual'. ABN Amro heeft 'voor goede klanten altijd krediet', aldus directeur zakelijk Wietze Reehoorn. Wel 'zeilt de bank scherper aan de wind'. Met andere woorden, nog meer dan voorheen is een gedegen ondernemingsplan een vereiste als je als starter bij een bank aanklopt. Ben je al enkele jaren ondernemer dan is de kans op krediet groter, aangezien je kunt bewijzen dat je een trackrecord hebt. 

Jaarlijks terugkerend fenomeen

Volgens Van Wijk proberen banken hun balans op te poetsen voor het jaareinde. 'Iedereen probeert op 31 december een zo mooi mogelijke balans te laten zien. Hoe minder kredieten uitstaan, hoe hoger de solvabiliteit.' Een hoge bankier bevestigt dat. 'Het is een jaarlijks terugkerend ritueel dat banken aan het eind van het jaar hun kredieten afbouwen. Nu gebeurt het in verhevigde mate.' Daar komt bij dat het doorverkopen van een pakket kredieten bijna onmogelijk is geworden.

Rentetarieven krediet gestegen

Banken hebben de leentarieven voor bedrijven flink opgetrokken. Normaal betalen bedrijven een tarief dat bestaat uit euribor (het tarief waartegen banken onderling geld uitlenen) en een opslag. Tegenwoordig is daar een soort brandstoftoeslag aan toegevoegd in de vorm van een liquiditeitspremie. ING herkent dat beeld. 'Vroeger werd liquiditeit als iets vanzelfsprekends beschouwd, nu ligt dat anders', zegt een woordvoerder.

Bron: Het Financieele Dagblad