Veelgestelde vragen over de kredietcrisis

Wat houdt de ondernemer bezig?

15 december 2009

Wanneer het gaat over ondernemersvragen naar aanleiding van de kredietcrisis, dan staat het verkrijgen van krediet met stip bovenaan. Het blijkt dat er met name over de BBMKB-regeling veel vragen zijn.

BBMKB is een hot issue

Dat de banken in deze tijd wat moeilijker doen bij het verstrekken van financiering is geen nieuws meer. De manier waarop is echter wel opvallend: De afgelopen dagen zijn er meldingen binnengekomen van ondernemers die bij het aanvragen van finaciering worden geconfronteerd met banken die zeggen niets te weten van een BBMKB-regeling, laat staan de verruimde voorwaarden ervan.

Groeiende frustratie over houding van banken

Andere vragen hebben in de meeste gevallen betrekking op de specifieke regels rond de BBMKB-regeling. Ook is er een groeiende frustratie over de terughoudende houding van de banken tegenover kredietaanvragen van ondernemers. Enkele concrete vragen zijn:

  • In de BBMKB-regeling wordt gesproken over extra steun voor innovatieve bedrijven. Welke criteria worden hiervoor gehanteerd, en komt mijn bedrijf op basis van deze regeling in aanmerking voor extra steun?

  • Ik wil een kledingzaak beginnen. Kom ik dan voor het BBMKB in aanmerking? Het gaat om financiering van in totaal € 500.000

  • Wij hebben een internetwinkel. De afgelopen tijd is de omzet met zo'n 30 tot 40 % gedaald. Er wordt op dit moment nog wel winst gemaakt. Ik heb een krediet bij de bank lopen en zij hebben aangegeven dat als mijn winst blijft dalen, zij dit krediet niet meer kunnen garanderen. Wat kan ik doen om dit krediet in ieder geval te houden en eventueel uit te breiden? Waaraan moet ik voldoen voor de BBMKB regeling? Kan ik deze ook toepassen op mijn bestaande krediet?

  • Ik wil graag informatie over regelingen, waar je als ZZP'ers voor in aanmerking kan komen, als je te maken hebt met een grote omzetdaling.

  • Ik wil graag in contact gebracht worden met een financieel specialist. Ik heb extra capaciteit nodig en wil investeren. Het gaat om een krediet van € 10.000, maar mijn bank heeft dit afgewezen. Ik wil bij voorkeur gebruik maken van het BBMKB.

  • De overheid steekt veel geld in het behoud van banken en om banken te stimuleren om leningen te blijvan verstrekken. Uit ervaring blijkt echter dat de banken vrijwel geen leningen verstrekken aan ondernemers. Kan MKB-Nederland dit aankaarten bij overheid?

Heb jij ook vragen over de BBMKB-regeling? Of is je kredietaanvraag geweigerd, terwijl de bank daar volgens jou geen goede reden toe heeft? Laat het ons weten! Je hoeft hiervoor geen abonnee te zijn.

Redactie MKB Servicedesk