ERP en software-integratie

Integratie van de backoffice

15 november 2018

Software-integratie begint bij je backoffice. Bij integratie van de backoffice valt al snel de term ERP. Omdat ERP-systemen duur waren, bleek integratie voor kleinere bedrijven lange tijd moeilijk haalbaar. Maar dat verandert.

Whitepaper Benut je online kansen: cloud computing

Integratie bedrijfsfuncties

Enterprise Resource Planning staat voor integrale besturing van de hele onderneming, vaak ook over meerdere vestigingen heen. ERP-pakketten integreren de belangrijkste bedrijfsfuncties of 'business processes'.

Efficiënt

Kenmerkend voor ERP-systemen is dat belangrijke gegevens maar één keer ingevoerd worden en vervolgens door het hele bedrijf heen in tal van deelprogramma's kunnen worden gebruikt. Bijvoorbeeld personeelsgegevens of voorraadgegevens. Dit is niet alleen veel efficiënter, maar het vermindert ook aanzienlijk de kans op fouten.

Informatie

Bovendien kan met bedrijfsbrede software sneller inzicht worden verkregen in hoe het er met de verschillende processen in het bedrijf voorstaat. Een productieplanner kan bijvoorbeeld in de inkoopadministratie zien welke kritische onderdelen of grondstoffen in bestelling staan, wat de toegezegde levertijd is en wat de werkelijke levertijden in voorafgaande periodes waren. Dat zijn essentiële gegevens voor het productieproces.

ERP voor MKB

ERP werd lange tijd voornamelijk geassocieerd met logistiek en met de grote, vaak internationaal opererende bedrijven. Maar dat is behoorlijk veranderd. Veel bedrijven, ook kleinere, hebben tegenwoordig een ERP-systeem in gebruik.

Modules

Er zijn standaard ERP-pakketten, branchespecifieke pakketten en maatwerkoplossingen. Vaak toegepaste modules in een ERP-pakket zijn:

  • inkoop

  • voorraadbeheer

  • productieplanning

  • stuklijsten

  • capaciteitsplanning

  • financiën

  • personeel

  • distributie

  • verkoop en service

Managementinformatie

Een ERP-systeem kan een schat aan informatie herbergen. Maar om die informatie er overzichtelijk en precies op de manier die je wilt uit te krijgen, is niet eenvoudig. Vaak is daarvoor aanvullende rapportagesoftware nodig. Doorgaans wordt er speciale Business intelligence software bovenop ERP toegepast om patronen te herkennen in complexe bedrijfsprocessen. Dat kunnen interne processen zijn, maar evengoed externe, zoals het gedrag van bezoekers aan de webshop van je onderneming.

Webgebaseerde ERP

In het verleden werden de gewenste overzichten geprint. Tegenwoordig zijn er nieuwe mogelijkheden. Moderne ERP-pakketten zijn webgebaseerd (webbased). Dat wil zeggen dat je ze met een browser kunt raadplegen en bedienen. Verwante informatie is door hyperlinks aan elkaar verbonden en de gewenste overzichten verschijnen allereerst op het scherm. Dankzij de hyperlinks kan dan van een heel algemeen niveau met alleen totalen naar de kleinste onderliggende details worden ingezoomd, zoals afzonderlijke inkooporders, pakbonnen, stuklijsten of loonstroken.