Slim en gezond afslanken

Inkrimpen noodzakelijk in de economische crisis

16 juni 2009

Afslanken, dat moeten we tijdens de crisis. In kilo’s? Nee, in medewerkers! Zelfs goed georganiseerde bedrijven moeten snijden in hun personeelsgrootte.

Het is de kunst om dat zó aan te pakken, dat er toch een gezond bedrijf over blijft. Een bedrijf waarin competente en gemotiveerde medewerkers zorgen dat alle processen goed en effectief verlopen.  

Als ondernemer steek je tijd en geld in het werven, selecteren en ontwikkelen van je werknemers. Zonde is het dan om personeel te moeten ontslaan, maar soms – bijvoorbeeld tijdens de huidige crisis – moet je wel om te kunnen overleven als bedrijf.

Economisch herstel

Natuurlijk moet je bij inkrimping er rekening mee houden dat de economie ook weer zal herstellen. Op dat moment wil je niet ineens met een personeelstekort zitten. Besef daarom dat de keuzes die je nu maakt, bepalend zijn voor je bedrijf in de toekomst.

EIM en TNO doen een onderzoek naar ontslagprocessen van zowel grote als kleine bedrijven. Daarmee hopen ze te ontdekken op welke manier je gezond en slim kunt afslanken als bedrijf en hoe ondernemers daarbij geholpen kunnen worden door sociale partners, intermediairs en overheden.  

Wat is een goed ontslagproces?

Op 24 juni organiseren de twee onderzoekende organisaties een bijeenkomst. Daar geven ze antwoord op de vraag hoe sociale partners, intermediairs en overheden, ondernemers kunnen helpen bij een goed ontslagproces. Voor meer informatie over de bijeenkomst, klik hier.

Jouw ervaring

Om dit onderzoek verder te onderbouwen, zoeken EIM en TNO naar bedrijven die op een gezonde, slimme manier hun personeelsbestand hebben verkleind. Wat goed is? Denk aan heldere communicatie, langetermijndenken, persoonlijke aandacht voor vertrekkers en moeite doen om werknemers aan een nieuwe werkplek te helpen.

Is het jou gelukt om op een gezonde manier af te slanken en wil je die ervaring graag delen? Of heb je van anderen een goede methode geleerd? Laat het horen en wie weet kan onderzoeksbureau EIM jouw voorbeeld gebruiken tijdens de bijeenkomst. Natuurlijk neemt EIM eerst contact met je op om hiervoor je toestemming te vragen. Plaats hieronder je reactie of mail hem via redactie@mkbservicedesk.nl.