Bedrijven op scherp tijdens grieppandemie

Grote bedrijven hebben plannen klaar liggen; de kleinere nog niet

16 juni 2009

Steeds meer ondernemers beseffen dat het serieus wordt met de Mexicaanse griep. De tissues, mondkapjes en handschoenen worden uit de kast getrokken.

Dat kun je lezen in het AD. 'Noodscenario tegen griep uit de kast,' kopt de krant vandaag. Volgens de ochtendkrant staat het bedrijfsleven op scherp om de gevolgen van de Mexicaanse griep op te vangen. Grote bedrijven hebben plannen klaarliggen om met weinig personeel overeind te blijven en beschermen essentiële medewerkers met de virus-remmer Tamiflu.

Steeds meer ondernemers nemen maatregelen Arbo Unie geeft de komende weken bedrijfsartsen bijscholing in de griep en mondkapjesproducent 3M zegt dat tientallen bedrijven hygiënemaatregelen nemen. Volgens Albert Wessel van 3M waren dat eerst vooral ondernemingen die altijd al voorop lopen bij de voorbereiding op rampen en ander onheil. Nu ziet de producent steeds meer nieuwe klanten. Draaiboeken De overheid heeft draaiboeken klaarliggen voor het geval de grieppandemie om zich heen grijpt. ,,Maar die zijn alleen gericht op het publieke domein, de bevolking,’’ zegt Jaap Maas, epidemoloog en senior expert bij de Arbo Unie. ,,Bedrijven moet voor zichzelf zorgen.’’ Sleutelmedewerkers Farmaciebedrijf Roche heeft een lijst in de la liggen met ‘sleutelmedewerkers’ die niet ziek mogen worden en de virusremmer Tamiflu moeten slikken, mocht de griep hard toeslaan. ,,Wij leveren levensreddende kankermedicijnen, als de nood aan de man is, mag de productie niet stil komen te liggen,’’ zegt woordvoerder Hein Wilsens. Tamiflu Energieleverancier Essent heeft ook de virusremmer Tamiflu ingeslagen en geeft het personeel nu al hygiëne-aanwijzingen. Wekelijks vergadert het Essent-griepteam. ,,Overal staan tissues, mondkapjes en handschoenen klaar,’’ zegt woordvoerder Bert Hendriks. ,,En we vragen het personeel vaak de handen te wassen. Op het werk, maar ook thuis.’’ Kleine bedrijven Epidemoloog Maas denkt dat met name grote en internationale bedrijven goed voorbereid zijn. "Veel kleine bedrijven zullen de griep gewoon over zich heen laten komen. Vooral door de kredietcrisis liggen hun prioriteiten waarschijnlijk elders." Nederland telde gistermiddag 61 gevallen van Mexicaanse griep. De toestand van één patiënt met longontsteking is ernstig, maar stabiel. Wereldwijd trof de Mexicaanse griepvirus al circa 30.000 mensen in ruim zeventig landen.

Bron: AD