Gemeente nog altijd een trage betaler

Betalingstermijn wel 43 dagen korter dan in 2008

26 februari 2010

In het afgelopen jaar zijn gemeentes hun rekeningen over het algemeen sneller gaan betalen, maar relatief gezien betalen ze nog altijd te laat. Dat blijkt uit onderzoek van incassobureau Intrum Justitia in opdracht van de NOS. In 2008 moesten ondernemers 93 dagen wachten voordat de gemeente een rekening betaalde. In 2009 was dat 50 dagen.

De betalingstermijn is dus van drie maanden naar ruim anderhalve maand gegaan. Dat is een vooruitgang, maar nog steeds niet zo snel als zou moeten. De normale betalingstermijn is namelijk 30 dagen. Vooral de rekeningen van energie- en waterleidingbedrijven, uitzendbureau's, beveiligingsbedrijven en onderaannemers (zoals stratenmakers en hoveniers) worden te laat betaald. 

Oproep

Eind 2008 riep premier Balkenende alle overheden op om facturen sneller te betalen, want ondernemers hebben het door de crisis al moeilijk genoeg. En aan die oproep hebben de gemeentes gehoor gegeven. Vooral de gemeente Venlo heeft haar leven gebeterd, al staat daar tegenover dat de gemeente Almere juist slechter is gaan betalen. 

Uit het onderzoek blijkt overigens ook dat rekeningen door de Rijksoverheid beter worden betaald.

Klacht?

Lever jij als ondernemer ook goederen of diensten aan de gemeente of de overheid? En moet jij ook erg lang wachten op je geld? Op de website van Sneller Betalen kun je daar melding van maken. Aan de hand van de binnenkomende klachten gaat MKB-Nederland ondernemers helpen om de overheid (nog) sneller te laten betalen.

Bron: www.nos.nl / www.nu.nl