Energie besparen in de praktijk

Voor elke ondernemer is er wel een manier om energie te besparen

18 september 2013

Er zijn de laatste jaren veel mogelijkheden bijgekomen om energie te besparen. Variërend van eenvoudige handelingen tot grotere ingrepen, bespaar je als ondernemer vanaf het eerste moment energie en geld.

Bij energie besparen op kantoor, denk je al gauw aan het gebruik van spaarlampen. Een goed begin, maar er zijn meer manieren om energie te besparen.  Bespaar op je energieverbruikende apparatuur, zoals pc’s en laptops. Die vreten veelal stroom, maar ze kennen ook spaarstanden. Daar hoef je niets nieuws voor in huis te halen. En zo gaat het ook door simpelweg ongebruikte apparatuur uit het stopcontact te verwijderen. Niet alleen energie, maar ook geld besparen dus.

Isolatie

Andere grote energieposten zijn verwarming en verkoeling. Ons klimaat verandert. De winters en zomers zijn telkens een stukje extremer. En daarmee de energierekening ook. Isolatie kan daar tegen helpen en zorgen dat je energie bespaart. Hou de kou buiten en de warmte binnen, of andersom.

Zonnepanelen en windturbines leiden ook tot lagere energiekosten. Ze genereren immers zelf energie. Als je het slim aanpakt, houd je na eigen gebruik zelfs energie over. Die kun je tegen betaling terugleveren aan het elektriciteitsnet. Zo levert het helemaal direct geld op.

EIA

De overheid stimuleert investeringen in duurzame energie. Dat vertaalt zich in de Energie Investerings Aftrek (EIA). Naast de gebruikelijke afschrijving kunt je 41,5 procent van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst. Over één of meer jaren betaal je minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Dit komt neer op circa 11 procent netto voordeel op de investeringskosten. Agentschap NL (voorheen SenterNovem) liet eind vorig jaar weten dat het budget hiervoor vijf miljoen euro hoger ligt dan vorig jaar.