Hoe maak ik een nieuw bedrijfspand duurzaam?

Voldoe aan de Wet Milieubeheer en voorkom uitzetting!

23 november 2018

Bedrijfsverhuizing of nieuwbouw is een perfect moment om de mogelijkheden van duurzame energie te benutten. Hoe eerder je daar als ondernemer mee begint, hoe meer geld je bespaart. Ook moet je van de overheid besparen op je energieverbruik. Doe je dit niet? Dan kunnen zij je een boete opleggen of je bedrijfspand sluiten...

Volgens de Wet Milieubeheer zijn veel ondernemers verplicht om energie te besparen. Niet alleen door processen in je dagelijkse bedrijfsvoering onder de loep te nemen, maar ook door goed na te denken over je bedrijfspand. Er wordt voorspeld dat er in 2023 duizenden ondernemers uit hun pand worden gezet. Dat wil je toch niet? 

Besparen in een nieuw pand

Níeuwe energie- en warmteconcepten zijn succesvol in de sociale woningbouw, de succesverhalen van bedrijven komen steeds vaker los. Wat kun je als ondernemer doen als je een nieuw pand gaat behuizen en energie en geld wil besparen?

  • Zorg dat je zo min mogelijk energie nodig hebt. Isoleer je pand goed, zorg dat je warme lucht hergebruikt en let sterk op de energieconsumptie van de apparatuur die je gebruikt.

  • Wek zelf duurzame energie op. Denk daarbij aan het plaatsen van een windmolen, PV grid zonne-energie bij Bitumendaken of een warmtepomp. De laatste jaren nemen ook minder bekende vormen van energieopwekking in populariteit toe. Voorbeelden hiervan zijn Koude- en Warmteopslag (KWO) en biomassa-energie. 

Wil jij weten of jouw idee of jouw pand voldoet aan de Wet Milieubeheer? Je kunt het hier snel en makkelijk checken. Zo weet je wat je te doen staat en kun je een boete voorkomen. 

Lokaal benutten

Zelfopgewekte energie is lokaal te benutten, zodat je het als deel van je reguliere energiebehoefte kunt gebruiken. Je blijft dan gewoon aangesloten op het elektriciteitsnet. Hier gebruik je energie van als je energiebehoefte groter is dan de hoeveelheid die je zelf kan opwekken. Hoe die verhouding ligt, is sterk afhankelijk van de maatregelen die je neemt.

Uitwerken

Een verder uitgewerkt concept van duurzaam energiegebruik is dat van de passiefhuizen. De rode draad in deze panden is de grote aandacht voor isolatie en het terugwinnen van warmte. Dat wordt in zo’n grote mate gedaan dat er volgens de makers bijna geen extra energie nodig is.

Als je erg energiezuinig werkt en zelf energie opwekt, kun je de energie die je over hebt namelijk aan het elektriciteitsnet terugleveren, tegen een vergoeding.