Hoe kan ik energie besparen in de autobranche?

Tips om het beste uit je elektrische apparatuur te halen

10 augustus 2012

Bedrijven in de autobranche gebruiken veel verschillende elektrische apparaten. Dat biedt mogelijkheden tot besparen, op het gebied van onder meer verlichting en verwarming.

Een gemakkelijkere manier van energiebesparing binnen de autobranche is het vervangen van gloeilampen en halogeenspots door spaarlampen of led-verlichting. Dit kan oplopen tot een besparing van maar liefst 80 procent ten opzichte van een bedrijf vol traditionele lampen. Je kunt ook de oude TL-verlichting vervangen voor nieuwe moderne TL-armaturen. Dat scheelt meer dan tweederde in de energiekosten en dit is binnen een paar jaar al terugverdiend. Als je er dan ook nog een reflector achter plaatst voor meer lichtopbrengst, heb je zelfs maar de helft van het aantal armaturen nodig.

Ventilatiesystemen

Deuren staan vaak onnodig open. Hierdoor gaat warmte verloren. Een automatische deur met een naderingschakelaar kan tot 40 procent besparen. Deuren die wel lang open staan, kun je het beste voorzien van een luchtgordijn. Let ook op het bewust instellen van de verwarming. Iedere graad lager scheelt zeven procent op het energieverbruik. Verstandig is dus om de dag- en nachttemperatuur te automatiseren. Hetzelfde geldt voor ventilatiesystemen. Als je bedrijf toe is aan een nieuw systeem, overweeg dan stralingspanelen. Die besparen al gauw 20 tot 60 procent.

De warme afvoerlucht van een ventilatiesysteem kan ook de koele lucht weer opwarmen. Zo hergebruik je dus ‘afvallucht’. Het bespaart de helft tot driekwart op je energiekosten. Bij spuitcabines is het verstandig een recirculatieklep te plaatsen. Zo hergebruik je 90 procent van de warme lucht.

Rekenvoorbeeld

Schakelaars en compressoren

Schakelaars en compressoren bieden ook uitkomst. Een tijdschakelaar voor verlichting in de showroom zorgt er bijvoorbeeld voor dat je alleen energie verbruikt als het echt nodig is. In ruimtes die je niet constant gebruikt, zoals een keukentje, het toilet en de overlegruimte, bespaar je door bewegingsmelders te plaatsen.

Een compressor die constant aanstaat en een klein, bijna onmerkbaar lek in de persluchtleiding heeft, kost onnodig veel energie. Controleer het systeem dus regelmatig op lekkages en op vuil, olie en oliedamp. Nog een tip: twee compressoren toepassen. Zo kan een tweede bijschakelen tijdens piekbelasting.