Hoe bespaar ik energie als detaillist in de food-sector?

Energie en geld besparen

12 juli 2018

De levensmiddelenhandel geldt als een grootverbruiker op het gebied van energie. Onnodig, zo blijkt uit onderstaande tips voor verlichting, koeling, winkelentree en airconditioning.

Energiebesparende maatregelen 2019

Een goede eerste stap voor het besparen van energie in de food-sector is het vervangen van gloeilampen en halogeenspots door spaarlampen of led-verlichting. De lichtopbrengst van goede professionele led-verlichting is inmiddels hoog genoeg om er makkelijk bij te werken en functioneert bovendien prima als sfeerverlichting. In totaal loopt het voordeel op tot 80 procent ten opzichte van een bedrijf vol traditionele lampen. Gebruik ook alleen moderne TL-armaturen. Dat scheelt meer dan tweederde in de energiekosten. Binnen een paar jaar heb je een nieuwe TL-armatuur al terugverdiend. Als je er ook nog een reflector achter plaatst voor meer lichtopbrengst, heb je zelfs de helft minder nodig. Voor bijvoorbeeld een winkel in kaas- en delicatessen, met een oppervlakte van 300 vierkante meter en 1500 euro aan verlichtingskosten, kan dit 750 euro schelen.

Schakelaars

Schakelaars bieden ook uitkomst. Een tijdschakelaar voor verlichting in de etalage en voor buiten zorgt er bijvoorbeeld voor dat je alleen energie verbruikt als het echt nodig is. In ruimtes die je niet constant gebruikt, zoals de kantine, delen van het magazijn en het toilet, bespaar je door bewegingsmelders te plaatsen.

Verwarming en koeling

Gloeilampen geven veel warmte af. Zorg er daarom voor dat boven koelapparaten spaarlampen hangen. Bij de koeling zelf isoleer je koudeleidingen en zorg je voor deurrubbers die goed afsluiten. Door koel- en vriesmeubelen buiten openingstijden goed af te dekken, bespaar je tot de helft aan energie. IJsvorming is ook een teken van verspilling. Dit leidt tot extra verbruik. Controleer dit daarom regelmatig en maak ook de condensor schoon, zodat de warmte op een juiste manier weg kan. Energielabels geven houvast bij het kiezen van het juiste, zuinige apparaat.

Rekenvoorbeeld

Een koelvitrine gebruik gemiddeld 15.000 kWh. Als je het rooster schoonhoudt, regelmatig de rijpaanslag weghaalt en zorgt dat de vitrine op de juiste manier beladen is, kun je al gauw 20 procent besparen. Dit komt neer op ongeveer 350 euro per jaar.

Luchtgordijnen

Elke keer als er een klant binnenkomt, gaat de deur open. Wanneer de deur langer dan een kwartier per uur openstaat, kan je een derde van je warmteverlies besparen met een (hoogrendements)luchtgordijn. Een luchtgordijn blaast warme lucht naar beneden, waardoor er een afscheiding komt tussen de warme binnenlucht en koude buitenlucht. In de zomer kan dit gordijn de warme lucht juist buiten houden. Als je een hr-luchtgordijn aanschaft, kom je in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Het is verstandig om het luchtgordijn door een vakman te laten installeren, zodat er rekening gehouden kan worden met de specifieke omstandigheden van jouw bedrijf.