Hoe kan ik energie besparen in de non-food sector?

Tips om gemakkelijk energie te besparen

12 juli 2018

In de non-food sector gebruiken bedrijven veel energie. Maar ook in deze sector kun je heel goed energie - én daarmee geld - besparen. Sterker nog: dat kan heel gemakkelijk!

Energiebesparende maatregelen 2019

Uiteraard is het belangrijk om lampen niet onnodig aan te laten staan. Dit bespaart al een hoop op de energiekosten. Wanneer je als ondernemer veel gebruik maakt van gloeilampen of halogeenspots, kun je deze het beste vervangen door spaarlampen. Het voordeel kan dan oplopen tot 80 procent. Ook TL-balken gebruiken verbruiken veel energie. Verstandig is om deze te vervangen door een nieuwere versie. Dat kan meer dan tweederde schelen in de kosten.

Rekenvoorbeeld

Een kledingzaak met een oppervlakte van driehonderd vierkante meter betaalt gemiddeld 6000 euro aan verlichtingskosten. De helft hiervan zijn kosten van basisverlichting door TL-verlichting. Door deze oude TL-armaturen te vervangen door spaarlampen, kun je al gauw 20 procent energie, oftewel 1200 euro besparen.

Schakelaars

Een tijdschakelaar voor verlichting in de etalage en voor buiten zorgt er voor dat je alleen energie verbruikt als het echt nodig is. In ruimtes die je niet constant gebruikt, bespaar je door bewegingsmelders te plaatsen.

Warmte

Voor een prettig klimaat wil je warmte binnen houden. Dat kan bijvoorbeeld door radiatorfolie tussen een radiator en de ongeïsoloeerde buitenmuur te plaatsen. Zorg er ook voor dat de warmte goed de ruimte in kan. Het zal niet voor het eerst zijn dat warmte achter een kast of ander meubel blijft hangeen. De thermostaat kan dan al gauw een stuk lager. Helemaal als je ook zorgt dat je gaten en kieren – waarvan je je misschien niet eens van bewust was – dicht. Ook onverwarmde ruimtes kunnen warmteverlies opleveren. Isoleer warmteleidingen die door die ruimtes lopen, zodat deze niet teveel warmte verliezen. Met bijvoorbeeld speciaal folie is tegen lage kosten prima te besparen. Hetzelfde geldt trouwens voor leidingen die koude lucht vervoeren, bij een airco bijvoorbeeld. Let ook op dat koude en warmte opwekkers niet tegelijk aan staan. Een ketel van twaalf jaar of ouder is het beste te vervangen door een nieuwe HR-ketel, die voor een hogere energieopbrengst zorgt.

Luchtgordijnen

Hoe meer klanten, hoe vaker de deur open gaat. En wellicht open blijft staan. Als dit langer dan een kwartier per uur is, valt er te besparen met een luchtgordijn. Deze blaast warme lucht naar beneden, waardoor warme binnenlucht en koude buitenlucht wordt gescheiden. De hoogrendementversie ervan biedt een besparing van ongeveer een derde. Dat geldt ook voor de zomer, wanneer het warme lucht buiten houdt. Ook biedt het mogelijkheden tot subsidie. Het plaatsen van een gordijn vereist enige aandacht. Een vakman zal rekening houden met specifieke aspecten van jouw zaak.

Rekenvoorbeeld