Hoe bespaar ik energie in de zakelijke dienstverlening?

Tips om je apparatuur en ruimtes optimaal te benutten

12 juli 2018

Bedrjiven hebben veel apparatuur waarop eenvoudig energie te besparen is. Dit geldt ook voor de ruimtes in het kantoorpand. Je kunt veel besparen op de verlichting en verwarming in deze ruimtes.

Energiebesparende maatregelen 2019

Verlichting is belangrijk, maar veel lampen verbruiken onnodig veel energie. Vervang daarom de gloeilampen en halogeenspots voor spaarhalogeenlampen of led-verlichting. Ook oude TL-armaturen kun je beter vervangen voor moderne TL-armaturen. Dat scheelt meer dan tweederde in de energiekosten. Binnen een paar jaar heb je een nieuwe TL-armatuur al terugverdiend. Als je er ook nog een reflector achter plaatst voor meer lichtopbrengst, heb je zelfs maar de helft nodig. Afhankelijk van de plaatsing uiteraard. Ook een tijdschakelaar biedt uitkomst. Een tijdschakelaar voor verlichting die ’s nachts niet nodig is, zorgt er bijvoorbeeld voor dat je alleen energie verbruikt als het echt nodig is. In ruimtes die je niet constant gebruikt, zoals opbergruimte en toiletten, bespaar je door bewegingsmelders te plaatsen.

Uitzetten

Voor alle andere apparatuur in je bedrijf geldt, dat je met schakelblokken ervoor kunt zorgen dat ze niet onnodig energie verbruiken als ze uit staan. Je bespaart per apparaat zo’n derde op energie door apparaten ’s nachts en in het weekend uit te zetten.

Tijdens gebruik is het verstandig om computers in de ‘powersafe’ modus te zetten. De apparaten schakelen dan uit als je ze even niet gebruikt. Verder besparen nieuwe TFT-beeldschermen naar berekening een kleine tweederde aan energie ten opzichte van standaard monitoren. Een voorbeeld: een kopieermachine heeft een werkelijke gebruikstijd van honderd uur per jaar en verbruikt zo 100 kWh. De rest van de tijd staat het apparaat vaak op stand-by en verbruikt 900 kWh. Als je de machine buiten kantoortijden uitschakelt, kun je de helft besparen.

Isoleren

Warmte houd je binnen door radiatorfolie tussen een radiator en de ongeïsoleerde buitenmuur te plaatsen. Zorg er ook voor dat de warmte goed de ruimte in kan. De thermostaat kan dan al gauw een stuk lager. Ook onverwarmde ruimtes kunnen warmteverlies opleveren. Isoleer warmteleidingen die door die ruimtes lopen, zodat deze niet teveel warmte verliezen. Met speciale folie is tegen lage kosten prima te besparen. Hetzelfde geldt trouwens voor leidingen die koude lucht vervoeren, zoals bij een airco. De airco zelf dient goed onderhouden en secuur afgesteld te zijn. In veel gevallen merk je ook geen verschil als je de thermostaat een uur voor vertrek al in de nachtstand zet. Zeker als je pand goed is geïsoleerd.