Hoe kan ik energie besparen in een productiebedrijf?

Energie besparen op elektrische apparaten

10 augustus 2012

Productiebedrijven gebruiken veel verschillende elektrische apparaten. Dat biedt veel mogelijkheden om energie te besparen. En niet alleen op verlichting en verwarming.

Het voordeel kan tot 80 procent oplopen wanneer je gloeilampen of halogeenspots vervangt door spaarlampen of led-verlichting. Gebruik ook alleen moderne TL-verlichting. Dat scheelt meer dan tweederde in de energiekosten. Binnen een paar jaar heb je een nieuwe TL-armatuur al terugverdiend. Ook tijdschakelaars voor verlichting bieden uitkomst. Deze zorgen ervoor dat je alleen energie verbruikt wanneer dat ook echt nodig is. Uiteraard kun je ook bewegingsmelders plaatsen in ruimtes die je niet constant gebruikt.

Warmte

Een automatische deur met een naderingschakelaar zorgt ervoor dat deuren niet onnodig open blijven staan, zodat warmte verloren gaat. Dat bespaart tot 40 procent. Deuren die wel lang open staan, kun je voorzien van een luchtgordijn. Stel de verwarming ook bewust in. Elke graad lager scheelt 7 procent op het energieverbruik. Automatiseer ook de dag- en nachttemperatuur. Hetzelfde geldt voor ventilatiesystemen. Ben je toe aan een nieuw systeem, overweeg dan stralingspanelen. Die besparen al gauw 20 tot 60 procent. De warme afvoerlucht van een ventilatiesysteem kan ook de koele lucht weer opwarmen. Zo hergebruik je dus ‘afvallucht’.

Compressor

Een compressor die constant aanstaat en een klein, bijna onmerkbaar lek in de persluchtleiding heeft, kost onnodig veel energie. Het gemiddelde lekverlies bij een compressorinstallatie van 550 m2 is 8 procent per uur. Oftewel: een jaarlijkse verlies van 15.000 kWh, dat is omgerekend €1250,-.

Let dus op de volgende zaken:

  • Controleer het systeem regelmatig op lekkages en op vuil, olie en oliedamp;

  • Schakel de compressor uit buiten bedrijfstijd;

  • Plaats de compressor op een zo koel mogelijke plaats, dat scheelt 6 procent op het verbruik;

  • Stel de druk van de perslucht lager in. Afstellen op 7 bar in plaats van 10 geeft al een besparing van 10 procent;

  • Schaf speciaal gereedschap met een laag verbruik aan. Het lekverlies van een persluchtpistool met transvectormondstuk is 90 procent lager dan van een conventioneel perluchtpistool.