Hoe laat ik personeel energie besparen?

Bewustwording bij je personeel leidt tot lager energieverbruik

07 augustus 2013

Als je nagaat hoeveel apparaten in bedrijven energie verbruiken, krijg je als ondernemer al gauw een idee op hoeveel plaatsen je kunt besparen op energie. En dat is heel makkelijk.

Wen jezelf en je personeel eraan apparaten niet zinloos aan te laten staan. Hoe je dat doet? Zorg dat je werknemers bewust(er) worden van energieverspilling: een laagdrempelige manier om energie te besparen.

Gedragsverandering

Uit onderzoek van onder andere Novem en Ecofys blijkt dat gedragsverandering bij je personeel een besparing van 5 tot 8 procent kan opleveren. Een groot bijkomend voordeel hiervan is dat dit voor jou als ondernemer weinig tot geen financiële investering vergt. Het moet een kwestie van gewenning worden door zoveel mogelijk met je personeel te praten en hen te wijzen op de manieren waarop je energie verbruikt en de manier waarop je energie wil besparen binnen je onderneming.

Hoe vaak branden er lampen in ongebruikte ruimtes, staat de verwarming in diezelfde kamers aan en is apparatuur die niet wordt gebruikt wel ingeplugd? Dit laatste is nadelig omdat ook apparaten die uit staan, stroom verbruiken als de stekker in het stopcontact zit. Minimaal weliswaar, maar een optelsommetje is gauw gemaakt. Het zijn de zogeheten sluipverbruikers. Ga daarom goed na welke sluipverbruikers jouw bedrijf heeft en doe hier iets aan. Licht ook je personeel in. Zorg dat zij er uit zichzelf aan denken om ongebruikte apparaten uit te zetten. 

Apparaten uitzetten

In het verlengde hiervan ligt een groep apparaten die jij en je personeel misschien een aantal keer per dag gebruiken, maar wel de gehele dag aanstaat. Voorbeelden hiervan zijn faxen en printers. Een laserprinter verbruikt bijvoorbeeld in stand-by 75 procent van het totale verbruik. Je kunt ze gerust regelmatig uitzetten, dat komt ook de levensduur ten goede. En let ook op het keurmerk, bijvoorbeeld Energy Star, GEEA of het TCO label.

Ook kun je de noodzaak van faxen, kopiëren en printen verminderen. Digitaliseer je bedrijf en bespaar moeite, kosten en tijd. 

Pc’s en laptops goed instellen

Extra aandacht verdienen pc’s en laptops. We gebruiken ze steeds meer, dus daar is aardig te besparen. Aan de ene kant door te letten op energiezuinigheid bij aanschaf van nieuwe apparatuur. Aan de andere kant zijn veel computers in een zuinige modus in te stellen met power management. Ze springen dan snel in de stand-by modus als je ze even niet gebruikt. Dat is energievriendelijker dan de slaapstand. Het kan tot de helft aan energieverbruik schelen.

Temperatuur

Een makkelijke manier van energiebesparing is je personeel aan te moedigen bewust om te gaan met warmte. Zorg dat deze niet als het ware naar buiten vliegt, anders stook je maar door. Door simpelweg de deur naar de gang dicht te doen, voordat de buitendeur opengaat, blijft de warmte op kantoor. Deurdrangers kunnen hierbij helpen. Ook kan je je personeel vragen zich iets warmer te kleden, zodat de thermostaat omlaag kan.

Ook als je in de zomer airco hebt, is het zaak hier bewust mee om te gaan. Zorg dat medewerkers geen ramen of deuren openzetten als de airco aanstaat. Ook kun je er met goede zonwering en het natmaken van platte daken voor zorgen dat je bedrijfsruimte lekker koel blijft.