Welke kleine investeringen besparen energie?

Lagere energierekening met de juiste apparatuur

09 november 2018

Je wil als ondernemer natuurlijk graag een lagere energierekening, maar je hebt geen geld voor dure investeringen. Begin klein, ook daarmee bespaar je flink wat euro's.

Energiebesparende maatregelen 2019

Wil je klein beginnen met het besparen van energie, kijk dan eens naar de apparatuur die je gebruikt. Verwissel je je oude peertjes door spaarlampen en gebruik je een stekkerdoos met uitschakelaar, dan kan dat veel schelen op je energierekening.

Energielabels

Om je op weg te helpen, geven verschillende energielabels jou als ondernemer hulp bij het kiezen van energiezuinige apparatuur. Het energielabel van de Europese Unie raakt bijvoorbeeld steeds meer ingeburgerd. Het geeft snel inzicht in het verbruik van een apparaat. Erg handig bij vergelijkingen. Andere gangbare labels zijn Energy Star (VS), Ecolabel (Europa) en het Zweedse TCO.

Op het gebied van verlichting kennen we al jaren progressie in energiebesparing. Zo liggen spaarlampen al een tijdje gewoon in de schappen. Een spaarlamp brandt gemiddeld zes tot acht keer langer dan een gloeilamp. Door al je gloeilampen te vervangen door spaarlampen, perk je meteen je energierekening in. En de lichtopbrengst is hetzelfde of nog beter. Je ontkomt op termijn ook niet aan het gebruik van spaarlampen, want volgens Europees beleid verdwijnen gloeilampen systematisch.

Een bijkomend voordeel is dat spaarlampen minder warmte afgeven, zodat de airco minder zijn best hoeft te doen. Dat bespaart dubbel. Gebruik je in jouw bedrijf erg veel verlichting, bijvoorbeeld in een hotel of winkel? Neem dan eens contact op met een gespecialiseerd adviseur.

Nieuwe ICT-apparatuur

De aanschaf van nieuwe ICT-apparatuur is een goed moment om energiebesparing onder de loep te nemen. Nieuwe TFT-beeldschermen besparen naar berekening bijvoorbeeld een kleine tweederde aan energie ten opzichte van standaard monitoren.

Voor alle apparaten geldt: plug een stekkercontactdoos met uitschakelaar in. Dat is een gemakkelijke en efficiënte manier van energiebesparing en vooral handig voor het uitzetten van apparaten die geen aan- of uitknop hebben. Je kan ook een timer gebruiken voor het tijdelijk uitschakelen van apparaten. ’s Nachts bijvoorbeeld. Je hebt er geen omkijken naar.