Welke soorten duurzame energie zijn er?

Kies voor zonne-energie of wind-energie
Duurzame energie is schone energie die nooit opraakt en niet schadelijk is voor het milieu. Deze vorm van energie bespaart bovendien geld. Welke duurzame energievoorzieningen zijn er allemaal voor ondernemers?
Benieuwd naar energiebesparende maatregelen?
Klik hier
Download het whitepaper!
Download gratis
Steeds meer bedrijven stappen over van fosiele brandstoffen (gas, olie en kolen) naar duurzame vormen van energie. Dit wordt ook wel de energietransitie genoemd.
 
Wind-energie, zonne-energie zijn bekende vormen van duurzame energie, maar van welke voorzieningen kun je nog méér gebruik maken? En wat is het ook alweer precies? 5 vormen van duurzame energie voor ondernemers in Nederland:
 

1. Zonne-energie

Je kunt zonne-energie opwekken met een zonneboiler of een zonnepaneel. Met een zonneboiler kun je zonnewarmte opvangen en hiermee kleine ruimten of cv-water verwarmen.
 
Zonnepanelen maken elektriciteit, ook wel zonnestroom genoemd. Op onbewolkte dagen werken zonneboilers en zonnepanelen het beste. Op bewolkte dagen loopt de opbrengst al snel terug. Zonnecollectoren en zonnepanelen zijn goed zichtbaar. Dat komt het imago van je bedrijf ten goede.
 

2. Wind-energie

Nederland is erg geschikt voor het opwekken van energie uit wind. Windenergie komt van de bewegingsenergie uit de lucht. Dit wordt omgezet in een bruikbare vorm, zoals elektriciteit.
 
Windenergie wek je op met een windmolen of windturbine. Er is op dit moment grote behoefte aan ruimte voor windturbines. Wellicht kun je een onbenut deel van je bedrijventerrein hiervoor beschikbaar stellen.
 

3. Biobrandstof

Door verbranding of vergassing van bedrijfsafval kun je energie als elektriciteit en warmte opwekken. Dit is een kosteneffectieve verwijdering van afvalstromen. Biobrandstoffen kun je ook produceren uit dierlijk en plantaardig afval. Sommige van deze biomassa kun je omzetten in gasvormige of vloeibare energiedragers, zoals biogas en biodiesel.
 

4. Omgevingsenergie

In de aarde en de bodem zit warmte. Deze bodemwarmte is bruikbaar voor verwarming en koeling. Door een warmtepomp aan te schaffen kun je er ook gebruik van maken. Een warmtepomp kan deze bodemwarmte verwarmen tot bruikbare warmte.
 

5. Thermische energieopslag

Bij energieopslag wek je geen energie op. Je slaat energie op, om op een later moment te gebruiken. Warmte of koude wordt via een warmtewisselaar in een bodemlaag opgeslagen. Met dit systeem kun je bedrijfsprocessen of bedrijfsruimten koelen en verwarmen.

 

Subsidies voor duurzame ernergie

De aanschaf van van apparatuur voor het benutten van duurzame energiebronnen is vaak niet goedkoop. Maar op lange termijn is de kostenbesparing duidelijk zichtbaar. Er zijn subsidies beschikbaar voor bedrijven die werken met duurzame energie. Je kunt ook duurzame energie inkopen. Het energiebedrijf garandeert bijvoorbeeld je dat de groene elektriciteit duurzaam is opgewekt.
 
Benieuwd naar Energiebesparende maatregelen? Lees het gratis whitepaper.

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten