Waarom zou ik overstappen naar een andere energiemaatschappij?

Voordelen gaan verder dan alleen lagere kosten

04 december 2013

Je energiezaken wil je snel geregeld hebben. Als ondernemer heb je immers andere zaken aan je hoofd. Heb je weleens nagedacht over te stappen naar een andere energiemaatschappij? Vergelijk kosten en service.

Kijk en vergelijk in alle rust en laat je niet verleiden tot overhaaste beslissingen bij colportagepraktijken.

Verschillende redenen

Je kunt zelf wellicht verschillende redenen aandragen waarom overstappen van energiemaatschappij interessant is voor jou als ondernemer. Allereerst vormen de gas water licht kosten per maand een vaste kostenpost voor vrijwel iedere organisatie, dus hoogstwaarschijnlijk ook voor de jouwe. Als ondernemer wil je de kosten zo laag mogelijk houden om zo de winst te optimaliseren. Het is dus zaak ook de kosten voor energie zo veel mogelijk te beperken. Dit doe je door allerlei maatregelen te nemen, maar ook door te kiezen voor goedkope energie.

Duurzaam

Nog een reden om over te stappen naar een andere energieleverancier is het duurzaamheidsaspect. Je wilt als ondernemer zaken doen met een betrouwbare, duurzame partij, die ‘people’, ‘planet’ en ‘profit’ respecteert. Indirect opereer je daardoor zelf ook duurzaam. Misschien ben je zelfs op zoek naar duurzame energie, zoals groene energie. De kans bestaat dat je huidige energiemaatschappij geen groene stroom aanbiedt. Of niet tegen een interessante prijs.

Overstappen

Overstappen is tegenwoordig heel eenvoudig. Het is enkel een administratieve handeling en je kunt hierdoor niet zomaar zonder gas en/of elektriciteit komen te zitten. Je bent er niet veel tijd aan kwijt en het kan jou als ondernemer veel geld opleveren. In dit artikel staat een lijstje met dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuwe energiemaatschappij.

Het meest praktische is om online over te stappen. Hier kun je dan ook een vergelijkingstest doen, om te zien welke energieleverancier past bij jouw bedrijf. Als je een keuze gemaakt hebt, vul je (online) een overstapformulier in. Als je dat verstuurt, meld je je aan bij de nieuwe maatschappij. Deze handelt daarna de overstap af met de netwerkbeheerder en de leverancier waar je eerst bij aangesloten was.

Meters

Een ander aspect dat afgehandeld dient te worden, is het invullen van de meterstanden. Per aanbieder kan de aanpak hiervan verschillen. Zo zijn er leveranciers die het zelf meteen verwerken, maar krijg je bij anderen later bericht. Het is altijd handig om ze zelf alvast te noteren als je de overstap regelt.

Voorschot

In veel gevallen bepaalt de nieuwe leverancier een nieuw voorschot. Het is vrij gebruikelijk dat deze hoger ligt dan je eerder had. Daar valt vaak niet meteen wat tegen te doen. Wat je wel kunt doen, is na twee maanden contact opnemen en het voorschot bij laten stellen. Bedenk je dat dit dus niets met je werkelijke kosten te maken heeft.