Hoe vergelijk ik energiemaatschappijen?

Niet alleen de kosten zijn belangrijk

25 januari 2013

Om leveranciers van energie te kunnen vergelijken wil je als ondernemer weten waarin de energiemaatschappijen verschillen. Let daarbij niet alleen op de kosten, maar ook op het contract en de service van de leverancier.

Tarieven

Bij het vergelijken van kosten is het belangrijk te weten of de aangeboden tarieven variabel of vast zijn. Bij een vast tarief weet je voor een bepaalde periode (1,2,3,5 of zelfs 10 jaar) precies waar je aan toe bent. Variabele tarieven kunnen meerdere keren per jaar wijzigen. Deze worden meestal per 1 januari en 1 juli aangepast aan de hand van de schommelingen op de oliemarkt.

Contract

Een contract kun je afsluiten voor bepaalde of onbepaalde tijd. De energiemaatschappij moet je in ieder geval een contract voor onbepaalde tijd aanbieden (variabel contract). Als je liever een contract voor bepaalde tijd wilt, moet je daar bewust voor kiezen. Niet alle energieleveranciers bieden (actief) vaste prijs contracten aan.

Facturering

Nog altijd blijken in veel facturen fouten te zitten. Informeer daarom bij de leverancier naar de wijze van facturering en controleer de factuur elke maand, als je eenmaal een leverancier gekozen hebt.

Aansprakelijkheid bij storing

Bij het vergelijken van leveranciers is het belangrijk je te realiseren dat de continuïteit van de levering primair bij de netbeheerder ligt en niet bij de leverancier. Bij de keus voor een leverancier is de leveringszekerheid dus niet echt belangrijk. Lees in dit artikel welke stappen je kunt ondernemen bij een eventuele stroomstoring en hoe de wettelijke compensatieregeling werkt.

Vastrecht

De energieleverancier brengt maandelijks, per kwartaal of jaarlijks vastrechtkosten in rekening. Dit zijn kosten voor de dienstverlening. Het staat los van je energieverbruik. Energieleveranciers mogen zelf bepalen wat de hoogte is van dit tarief. Er zijn energieleveranciers die variëren met het vastrecht en de energietarieven afhankelijk van het verbruik. Voor ondernemers met een hoog jaarverbruik kan het interessant zijn te kiezen voor een contractvorm met een hoger vastrecht in combinatie met lagere energietarieven. Omgekeerd geldt dan dat ondernemers met een laag verbruik beter af zijn met een lager vastrecht en hoger energietarief.

Bijkomende leverancierskosten

Om tot een goede vergelijking te komen van tarieven van verschillende energieleveranciers moet je letten op de eventuele bijkomende kosten. Is het tarief inclusief of exclusief belastingen en BTW? Komen er nog transportkosten bij? Wat is het vastrecht dat wordt berekend? Is het tarief inclusief of exclusief regiotoeslag voor gas? Is het tarief inclusief of exclusief energiebelastingen? Zijn de tarieven inclusief of exclusief BTW? Worden extra kosten berekend voor services zoals doorgeven van verhuizing, het aanmelden van een extra pand e.d.?

Enkele of dubbele meter

Met een dubbele meter betaal je vaak een relatief laag elektriciteitstarief tijdens bepaalde dagen of uren, maar een vrij hoog tarief tijdens kantooruren. Bij een enkele meter maakt het energiebedrijf hier geen onderscheid in.

Als je gebruik wilt maken van het piek-daltarief, wordt er een speciale dubbeltarief kWh-meter bij je geïnstalleerd. Voor deze installatie betaal je een eenmalige bijdrage aan de regionale netbeheerder. Dit kan aanzienlijke structurele kostenbesparing opleveren. Wanneer je onderneming bijvoorbeeld vol continu produceert en je een enkeltarief hebt, levert het omzetten naar een piek/ dal tarief in de meeste gevallen direct en structurele besparing op. Dit geldt ook wanneer je nu piek/ dal hebt maar alleen van op reguliere werktijden je bedrijf voert.

Service

Naast het soort contract en de kosten speelt ook service een belangrijke rol. Op verschillende sites kun je energieleveranciers vergelijken op service. Hoe snel beantwoorden ze de telefoon? Houden ze zich aan hun beloftes? Krijg je de rekening op tijd? Doen ze iets met je klacht? Is er een geschillenregeling?

Opzeggen / beëindigen van huidige contract

Houd er rekening mee dat, conform de Algemene Voorwaarden, je energieleverancier 15% van de resterende contractwaarde per niet uitgediend jaar in rekening kan brengen wanneer je tussentijds een vaste prijs contract beëindigt. Bijvoorbeeld door een ander aanbod te accepteren.

Kies voor een energieleverancier die aangesloten is bij de Vereniging Contract Controle Protocol Sector (CCP). Dit voorkomt contractoverlapping. Aangesloten energieleveranciers houden gezamenlijk een databank bij van alle lopende contracten. Energiebedrijven die niet bij de CCP aangesloten zijn hebben geen inzicht in alle contractgegevens en voeren je overstap dan gewoon door. Ongeacht of je een lopend contract hebt.

Prijsvergelijkers

Er zijn tegenwoordig veel vergelijkingstests op internet beschikbaar waar je in een oogopslag kunt zien welke energieleverancier bij jouw bedrijf past.

Om een goede vergelijking te maken ga je naar energieprijzenzakelijk.nl.

Let op!

  • Op vergelijkingssites staan veel actietarieven die na de looptijd van dit actietarief automatisch wordt omgezet naar een regulier tarief. Houd hier rekening mee;

  • Tarieven die worden getoond zijn enkel van toepassing wanneer via de link van de vergelijkingssite je je onderneming aanmeldt;

  • Deze vergelijkingssites verdienen hier geld mee.