Boeterente van acht procent voor late betalers

Trage betalers krijgen 40 euro boete per factuur

09 augustus 2012

Overheden en bedrijven die facturen niet binnen dertig dagen betalen, moeten vanaf deze zomer een vertragingsrente van acht procent betalen plus een boete van 40 euro per factuur. Minister Verhagen wil zo cashflowproblemen van ondernemers tegengaan.

De overheid komt steevast als trage betaler uit de bus en ook sommige grote bedrijven verlengen hun betalingstermijn eenzijdig tot wel 120 dagen, zo schrijft Het Financieele Dagblad. Dit is een gevolg van de economische crisis, maar is tevens funest voor de cashflow van bedrijven omdat het doorwerkt in de hele keten. 

Europa

Hoewel dezelfde regels voor heel Europa begin 2013 verplicht worden, wil Nederland al eerder beginnen met het invoeren. Overheden, ook provincies en gemeenten, en bedrijven moeten dus vanaf deze binnen 30 dagen de nota betalen. Doen ze dat niet, dan moeten ze een vertragingsrente van 8 procent betalen en kijgen ze 40 euro boete per factuur. 

Betalingstermijn

Voor bedrijven geldt overigens de termijn van 30 dagen als er niets anders is afgesproken tussen koper en leverancier. Het bedrijfsleven houdt dus de vrijheid om een langere betalingstermijn af te spreken, zolang een van de beide partijen niet benadeeld wordt. 

Snellerbetalen.nl

De maatregel is zeer goed ontvangen door MKB-Nederland. De ondernemersorganisatie zet zich al een tijd in om iets te doen aan het slechte betaalgedrag van overheden aan het midden- en kleinbedrijf. Via de site snellerbetalen.nl kun je melding maken van een slecht betalende gemeente. 

Goede oplossing?

Denk jij dat deze maatregel helpt? En ga je hem ook gebruiken of wil je de relatie met je klanten niet op het spel zetten? Laat je reactie hieronder achter!