Hoe houd ik mijn werk-privé balans onder controle?

Hoe geef ik vorm aan Het Nieuwe Werken?
Als je de keuze maakt voor Het Nieuwe Werken, is het goed eens stil te staan bij de verandering van je work-life balance. Want thuis is een van je werkplekken geworden. Hoe pak je dat aan?
Met Het "Nieuwe" Werken ben je flexibel in de plek waar je je werk uitvoert. Op kantoor,  in de bibliotheek of thuis. Dit heeft invloed op de balans tussen werk en privé. Volgens Create More Impact, die meningen verzamelt over Het Nieuwe Werken, is deze manier van werken dé kans om de balans tussen werk en privé te verbeteren. Waarom? En welke tips helpen om die balans goed te houden? Kort gezegd gaat het om het volgende:
 
  • Deel je tijd in: maak een planning voor zowel je werk- als je privéactiviteiten;
  • Mindfulness: houd je volle aandacht bij de activiteit waar je mee bezig bent;
  • Wees efficiënt. Op het moment dat je je werkfocus verliest, stap dan (tijdelijk) over op een andere activiteit. Voel je je daarna beter/gelukkiger, dan ben je ook productiever.
 
Meer priv éactiviteiten tijdens werk
Minder geroezemoes van andere collega’s is voor thuiswerkers hét voordeel van thuiswerken. 33 procent van de thuiswerkers gaf aan dit voordeel het belangrijkste te vinden. Dat blijkt uit een onderzoek dat in oktober is uitgevoerd door Peil.nl, in opdracht van SIP@work. Op een goede tweede plaats staat het voordeel om thuis privédingen tussendoor te doen. Dit voordeel sluit aan op de verbetering van de work/life balance die Het Nieuwe Werken veroorzaakt.
 
Weekendwerk
Want wil je eerst je kinderen naar school brengen, ’s ochtends een uurtje naar de sportschool of lunchen met een vriend of vriendin? Geen probleem, want je deelt zelf je tijd in. Dan werk je gewoon ’s avonds een uurtje langer door. 78 procent van de mensen is bereid ’s avonds of in het weekend te werken als daardoor meer tijd ontstaat voor kinderen en hobby’s. Dit blijkt uit het Nationaal Onderzoek Het Nieuwe Werken 2010 van Kluwer. Vooral het (hogere) management doet deze concessie graag.
 
Stress
Nadeel van deze flexibiliteit kan zijn dat je geen grenzen instelt qua werktijd en je om 1 uur ’s nachts nóg achter je computer zit of het hele weekend je zakelijke mail blijft beantwoorden. Dat levert stress op, omdat je met je hoofd alléén maar bij je werk bent en omdat je thuissituatie onder spanning komt te staan.
 
Timemanagement
Om deze spanning te voorkomen is het een must om goed te plannen (timemanagement). Plan je werkactiviteiten én je vrije tijd activiteiten. Zo voorkom je dat de balans teveel naar werk of naar privé verschuift of dat er geen verschil meer zit tussen beiden. Zorg dat er voor je kinderen gezorgd wordt als je aan het werk bent en zet je telefoon op stil tijdens een middagje dierentuin. Maak een efficiënte indeling van je dag en doe één ding tegelijk.
 
Fris denken
Geef je een nieuwe invulling aan je work/life balance, houd dan vooral in je achterhoofd dat je de eventuele negatieve gevolgen van je nieuwe flexibiliteit omzet naar een voordeel. Bedenk dat je na een uurtje sport weer frisser na kunt denken en dat een moment met je kinderen je een ontspannen, gelukkig gevoel geeft. Bovendien: de tijd die je normaal in een file stak, kun je nu in je gezin of hobby’s steken.
 
 Bronnen: Leefritme, Peil.nl

De werk-privé balans van onderneemster Soumia Aroug-Allane

Mobiel werken betekent altijd en overal bereikbaar zijn. Hoe ga je daar als ondernemer mee om? Soumia vertelt hoe zij haar balans bewaakt.
de-werk-prive-balans-onderneemster-soumia-21113130905.png

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten