Ondernemers hebben meer last van wanbetalers

Wanbetaling oorzaak van faillissement

07 december 2010

Steeds meer ondernemers komen in de problemen omdat klanten de rekeningen niet betalen.

Het totaalbedrag aan schulden en het aantal vorderingen neemt snel toe. In het derde kwartaal stond er voor € 5,7 miljard uit aan openstaande rekeningen. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog € 4,5 miljard. En het aantal vorderingen is een jaar tijd met 14% gestegen. Dit blijkt uit het kwartaalbericht van de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI).

Consumenten zijn grotere wantbetalers dan bedrijven. “Steeds meer bedrijven komen in de problemen door het slechte betaalgedrag”, stelt voorzitter Jet Creemers van de koepelorganisatie. Wanbetaling is volgens de vereniging namelijk de belangrijkste oorzaak van een faillissement.

Huilende factuur

Niet alleen Nederlanders zijn slechte betalers. In Belgie wordt één op de drie facturen te laat betaald. Onze zuiderburen hebben een oplossing bedacht om een factuur onder de aandacht te brengen. Het freelanceplatform Ikki.be heeft de 'huilende factuur' geïntroduceerd. Het is een factuur met een speciale 'huilsticker', die de ondernemer op de rekening kan plakken. Als de factuur aan de kant wordt gelegd, begint deze na 20 tot 30 seconde te huilen. Freelancers die zich op de site inschrijven, krijgen de huilstickers thuisgestuurd.

Bron: ANP