Hoe doe ik mijn btw-aangifte?

Tips voor de laatste aangifte omzetbelasting van een jaar
Als zelfstandig ondernemer voor de btw betaal je omzetbelasting (btw). Elke maand, kwartaal of jaar moet je hier aangifte van doen bij de Belastingdienst. Voor de laatste aangifte (in het vierde kwartaal) gelden nog wat andere regels.
Meer over btw en inkomstenbelasting?
Klik hier
Download het whitepaper over belastingzaken
Naar MijnMKB
Benieuwd naar de fiscale trends van 2013?
Klik hier
Samenvatting van het webinar Fiscale Trends
Bekijk de video
Btw is de belasting toegevoegde waarde over een product of dienst. In Nederland gelden drie soorten btw-tarieven, afhankelijk van het soort goed of dienst. Als je diensten levert aan het buitenland, gelden er andere regels. In de btw-aangifte geef je aan hoeveel btw je aan je klanten hebt berekend en de btw die je zelf hebt moeten betalen (voorbelasting). De omzetbelasting is het verschil tussen deze twee bedragen.
 
Het aangiftetijdvak
Als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel als zelfstandig ondernemer, krijg je een btw-nummer en een brief waarin staat over welk aangiftetijdvak je aangifte moet doen. Meestal is dit per kwartaal, maar er zijn uitzonderingen. Als je per kwartaal meer dan 15.000 euro betaalt, doe je vaak per maand aangifte. Als je minder dan 1.883 euro btw per jaar betaalt (kleineondernemersregeling), kun je een verzoek indienen om eens per jaar aangifte te doen.
 
Drie manieren om aangifte doen
Je kunt op drie manieren aangifte doen van je btw: digitaal via de site van de Belastingdienst,  met aangifte- of administratiesoftware of door je accountants- of administratiekantoor. Als je een overzichtelijke administratie hebt is het niet moeilijk om zelf aangifte te doen op de site van de Belastingdienst, het kost je ongeveer een uur. Van de Belastingdienst ontvang je na inschrijving bij de KvK de inloggegevens waarmee je naar het beveiligde gedeelte kunt.
 
Op tijd aangifte doen
Je aangifte moet binnen een maand na afloop van het tijdvak bij de Belastingdienst binnen zijn. Als je per jaar aangifte doet, moet je voor 1 april van het eerstvolgende jaar je btw-aangifte hebben ingediend. Als je te laat bent krijg je een naheffingsaanslag, tenzij je uitstel hebt aangevraagd. De naheffingsaanslag is een schatting van de btw die je moet betalen. Vind je de schatting te hoog? Dan kun je binnen zes weken bezwaar maken.
 
Tips voor de laatste aangifte van een jaar
Aan het einde van het jaar doe je de laatste aangifte omzetbelasting. We vroegen Sylvester Schenk, directeur fiscale zaken bij Flynth, om tips: 
  • Laat nooit rekeningen waarvan je de btw nog terugkrijgt liggen in afwachting van deze laatste aangifte. Dan ben je te laat en loop je het risico de bedragen niet meer terug te krijgen. In de omzetbelasting staat iedere aangifte namelijk op zichzelf. 
  • In de laatste aangifte btw van het jaar (dit keer dus over 2011) moet je de correcties wegens privégebruik meenemen. Dit zijn ook de kilometers woon-werkverkeer, die in de inkomstenbelasting zakelijk zijn, maar voor de omzetbelasting privé. LET OP: De berekening van van deze btw-correctie is in de loop van 2011 veranderd! Ook komen in deze laatste aangifte de fiscale gevolgen van herrekening en herziening aan de orde. Als je de laatste jaren een pand hebt neergezet dat gemengd wordt gebruikt, maar waarvan alle voorbelasting is teruggevraagd moet je in deze aangifte de correctie wegens privégebruik opnemen.
  • Kortom; in de laatste aangifte van een jaar worden privé-elementen in de omzetbelasting 'rechtgetrokken'.
  • Doe nooit te laat aangifte, want de verhogingen (dat klinkt vriendelijker dan boete, maar dat valt wel mee) zijn niet kinderachtig en kunnen hoger zijn dan de verschuldigde belasting. En die zijn niet fiscaal aftrekbaar. 
  • Heb je in 2010 een pand gekocht en hebben jij en de verkoper geopteerd voor een levering van een pand met btw? Overleg dan uiterlijk 28 januari 2012 een schriftelijke verklaring aan je belastingadviseur en de verkoper, waarin je aangeeft of je vanaf het moment van aankoop van de oroerende zaak tot en met 2011 het pand voor minimaal 90 procent heeft gebruikt voor met btw belaste prestaties. 

Weekly Hangout: btw-aangifte op het strand

Uitzending vanaf het strand in Noordwijk aan Zee
Het is volop zomer in Nederland. Bekijk onze uitzending over mobiel werken op het strand. Vanaf de boulevard in Noordwijk aan Zee spreken we met ondernemers en specialisten over de btw-aangifte, het nut van social media en het ultieme doel van mobiel werken.
Schermafbeelding 2013-07-23 om 13.52.27.png

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten