Hoe doe ik mijn btw-aangifte?

Tips voor de laatste aangifte omzetbelasting van een jaar

11 december 2019 25 augustus 2020

Als ondernemer draag je periodiek de ontvangen btw af. Elke maand, elk kwartaal of elk jaar doe je aangifte bij de Belastingdienst. Voor de laatste aangifte (in het vierde kwartaal) gelden een aantal afwijkende regels.

Btw is de belasting toegevoegde waarde over een product of dienst. In Nederland gelden drie soorten btw-tarieven, afhankelijk van het soort goed of dienst. Als je diensten levert aan het buitenland, gelden er andere regels. In de btw-aangifte geef je aan hoeveel btw je aan je klanten hebt berekend en de btw die je zelf hebt moeten betalen (voorbelasting). De omzetbelasting is het verschil tussen deze twee bedragen.

Het aangiftetijdvak

Als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel als zelfstandig ondernemer, krijg je een btw-nummer en een brief waarin staat over welk aangiftetijdvak je aangifte moet doen. Voor de meeste ondernemers is het per kwartaal, maar er zijn uitzonderingen. Je kunt op eigen verzoek gaan voor de maandelijkse aangifte. Dat is interessant als je veel geld terug krijgt, maar de Belastingdienst kan jou ook verplichten om maandelijks aangifte te doen. Dat kan een straf zijn als je een kwartaal aangifte te laat hebt ingediend of de betaling te laat verricht hebt. Bij een lage omzet kun je de Belastingdienst ook verzoeken om een jaarlijkse aangifte.

Meerdere manieren om aangifte doen

Je kunt op meerdere manieren aangifte doen van je btw: digitaal via de site van de Belastingdienst,  met aangifte- of administratiesoftware of door je accountants- of administratiekantoor. Als je een overzichtelijke administratie hebt is het niet moeilijk om zelf aangifte te doen op de site van de Belastingdienst. Binnen één uur kan het klaar zijn. Van de Belastingdienst ontvang je na inschrijving bij de KvK de inloggegevens waarmee je naar het beveiligde gedeelte kunt.

Op tijd aangifte doen

Je aangifte moet binnen een maand na afloop van het tijdvak bij de Belastingdienst binnen zijn. Als je per jaar aangifte doet, moet je vóór 1 april van het eerstvolgende jaar je btw-aangifte hebben ingediend. Als je te laat bent krijg je een naheffingsaanslag, tenzij je uitstel hebt aangevraagd. De naheffingsaanslag is een schatting van de btw die je moet betalen. Vind je de schatting te hoog? Dan kun je binnen zes weken bezwaar maken.

Tips voor de laatste aangifte van een jaar

Aan het einde van het jaar doe je de laatste aangifte omzetbelasting. We vroegen Sylvester Schenk, directeur fiscale zaken bij Flynth, om tips: 

  • Laat nooit rekeningen waarvan je de btw nog terugkrijgt liggen in afwachting van deze laatste aangifte. Dan ben je te laat en loop je het risico de bedragen niet meer terug te krijgen. In de omzetbelasting staat iedere aangifte namelijk op zichzelf. 

  • Doe nooit te laat aangifte, want de verhogingen (dat klinkt vriendelijker dan boete, maar dat valt wel mee) zijn niet kinderachtig en kunnen hoger zijn dan de verschuldigde belasting. En die zijn niet fiscaal aftrekbaar. 

  • Eerdere aangiftes kun je nu nog corrigeren.

  • Rijd je in een auto van de zaak? In de laatste aangifte kun je btw terugbetalen over het privé gebruik. Het verschilt hoe je het berekent. Heb je geen sluitende kilometeradministratie? Dan moet je 2,7% van de cataloguswaarde (incl. btw en bpm) van de auto afdragen als btw. Informeer bij je accountant of boekhouder. Er kunnen andere regels gelden afhankelijk van je eigen situatie.

  • Val je in de Kleineondernemersregeling? Vanaf 2020 is er een nieuwe regeling. Onder voorwaarden hoef je jouw klanten geen btw meer in rekening te brengen.