Veelgestelde vragen over energie

Alle vragen over energie op een rij

07 augustus 2012

Ben je op zoek naar een duidelijk overzicht van meest gestelde vragen van ondernemers over energie? Hieronder vind je een overzicht.

Wat is energiebelasting (EB) en heffingskorting?

EB, ook wel ecotaks genoemd, staat voor Energiebelasting. Dit is de energiebelasting die de overheid heft over jouw energieverbruik. Dit is een bedrag per verbruikte kWh stroom (dus variabel) en wordt door je energieleverancier in rekening gebracht en vervolgens afgedragen aan de overheid. De tarieven wijzigen minimaal jaarlijks. De energiebelasting is gelijk voor groene en grijze stroom.

Kan iedereen energie besparen?

Ja, in elk bedrijf valt energie te besparen. Ook al ben je werkzaam in de zakelijke dienstverlening, waarbij je alleen maar een eenvoudige energierekening hebt voor de verwarming van de ruimte, de lampen en enige apparatuur. Ook dan kun je waarschijnlijk aanzienlijke besparingen realiseren door enkele wijzigingen door te voeren in de manier waarop je energie verbruikt. Denk ook aan het vervangen van gloeilampen door spaarlampen en het slim inzetten van schakelaars.

Wat is groene energie?

Groene energie noemen we ook wel duurzame of hernieuwbare energie. Het is energie die opgewekt is met schone, onuitputtelijke energiebronnen, zoals de zon (zonne-energie) en de wind (windenergie). Dit in tegenstelling tot zogenoemde grijze energie, die wordt opgewekt door aardolie, aardgas of steenkool te verbranden. Bij de opwekking hiervan komt kooldioxide (CO2) vrij, die het milieu vervuilt. Bovendien raken fossiele brandstoffen op de duur op.

Voor de goede orde: groene energie is een breder begrip dan groene stroom. Groene energie kun je gebruiken voor de productie van elektriciteit, maar dat is niet noodzakelijk.

Wat is het verschil tussen grijze en groene energie?

Grijze energie wordt opgewekt uit kolen, olie, aardgas of kernenergie. Groene energie is een verzamelnaam voor energie die op duurzame wijze wordt opgewekt, d.w.z. uit duurzame onuitputtelijke bronnen, zoals wind en zon. Bij het gebruik van deze bronnen is de belasting voor het milieu minimaal, terwijl de opwekking van energie uit kolen, aardgas of olie (zgn. grijze energie) grote milieuproblematiek met zich meebrengt.

Hoe wordt groene energie opgewekt?

Groene energie is overal en dichter bij dan je denkt. Voor het opwekken van groene energie worden namelijk diverse natuurbronnen gebruikt, waarmee we dagelijks te maken hebben. De verschillende energiebronnen, waaruit groene energie afkomstig kan zijn, zijn wind, zon, waterkracht en biomassa.

Kan ik zelf ook groene stroom opwekken?

Absoluut, er zijn verschillende mogelijkheden om groene stroom op te wekken en te gebruiken. Een windmolen in de achtertuin is vooralsnog weliswaar niet realiseerbaar, maar zonne-energie biedt een aantal eenvoudige gebruiksmogelijkheden. Zo kun je een zonneboiler aanschaffen voor het verwarmen van leidingwater, al dan niet in combinatie met een HR (hoge rendement)-ketel. Ook kun je zelf elektriciteit opwekken door een zonnepaneel op je dak te plaatsen, die kan worden aangesloten op het elektriciteitsnet.

Is groene stroom altijd duurder dan gewone energie?

Nee, groene stroom kan ook voordeliger of even duur zijn als reguliere stroom. Raadpleeg je energieleverancier voor de precieze voorwaarden. En vergelijk deze voorwaarden desgewenst met die van andere leveranciers.

Is er een speciale aansluiting nodig voor groene energie?

Nee, de elektriciteit die uit je stopcontact komt blijft hetzelfde. Het is niet reëel en veel te duur om een apart elektriciteitsnet aan te leggen voor groene energieklanten en ook totaal onnodig. De hoeveelheid groene energie die je verbruikt moet echter wel direct, volledig én aantoonbaar door jouw energiebedrijf worden ingekocht.

Hoe kan ik op mijn energiekosten besparen?

Door overstappen naar een goedkopere energieleverancier kun je vaak al honderden euro's besparen, maar het werkelijk besparen op je energieverbruik levert uiteindelijk veel meer op.

Wat zijn de voordelen van energie besparen?

Energiebesparing scheelt over het algemeen in de kosten en komt het milieu ten goede. Als ondernemer wil je de kosten zo laag mogelijk houden om zo de winst te optimaliseren. Het is dus zaak ook de kosten voor energie zo veel mogelijk te beperken. Door te besparen op energie ben je duurzaam bezig en belast je de aarde minder. Bovendien creëer je een groen imago.

Kost energie besparen altijd geld?

Nee, je kunt ook energie besparen door bewuster met energie om te gaan. Bijvoorbeeld de verwarming lager zetten en apparaten ’s nachts uit te zetten. Indien je nieuwe apparatuur nodig hebt, zoals een computer, let dat op het energieverbruik. Overigens geldt dat kleine investeringen, bijvoorbeeld voor een spaarlamp, LED-verlichting of een schakelaar, zich zeer snel terugverdienen.

Wat als ik onenigheid heb met mijn energieleverancier?

Stel: je hebt onenigheid met je leverancier. Natuurlijk dien je dan eerst te proberen om dit probleem samen op te lossen. Kom je er samen niet uit, dan kun je in vrijwel alle gevallen naar de Geschillencommissie Energie en Water, 070-310 53 10, www.geschillencommissie.nl.

Wanneer kan mijn huidige leverancier mij een boete in rekening brengen?

Wanneer je je contract met een bepaalde looptijd (van bijvoorbeeld 1, 2 of 3 jaar) voortijdig opzegt, (meer dan twee weken voor of na de einddatum van het contract), dan mag de leverancier een opzegvergoeding in rekening brengen. Als je een contract voor onbepaalde tijd hebt, mag een leverancier geen boete in rekening brengen als je je houdt aan de opzegtermijn van 30 dagen.

Hoe kan ik van mijn aanbieder naar een nieuwe aanbieder overstappen?

Je mag zelf kiezen bij welke aanbieder jij je energie afneemt. Op verschillende vergelijkingssites kun je de prijzen, energiebronnen, contractvoorwaarden, etc. van alle aanbieders in Nederland vergelijken. Ook kun je je meteen bij het energiebedrijf van jouw keuze aanmelden. Overstappen kost je niks en wordt door het nieuwe bedrijf geregeld.