'200 miljoen voor nieuwe duurzame energie'

Topteam Energie wil dat overheid geld vrijmaakt voor nieuwe technologie

09 augustus 2011

De overheid moet bedrijven meer stimuleren om nieuwe technologie te ontwikkelen voor toepassingen van duurzame energie en hiervoor 200 miljoen euro vrijmaken. Dat vindt het 'topteam Energie', onder leiding van oud- topman van Shell: Jeroen van der Veer.

Dit advies geeft het topteam Energie volgende week aan minister Verhagen, blijkt uit een stuk dat dagblad Trouw in handen heeft. Verhagen wil negen sectoren vanaf 2015 met jaarlijks 1,5 miljard euro ondersteunen. Een van de sectoren is Energie.

Het topteam kreeg van minster Verhagen de opdracht om te onderzoeken hoe de Nederlandse duurzame energiesector concurrerend kan worden. In het team zitten onder meer ambtenaren en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

Kennisinstituten zoals het Energieonderzoeks Centrum Nederland (ECN) en TNO moeten samen met bedrijven nieuwe technologieën gaan bedenken en bestaande toepassingen, zoals toepassingen voor wind- en zonne-energie, verbeteren. Het geïnvesteerde bedrag kunnen bedrijven aftrekken van de belasting.

Bedrijfsleven

Het topteam laat de ontwikkeling en toepassing van deze nieuwe en duurzame vormen van energie over aan het bedrijfsleven. Van der Veer vindt dat de markt voor zichzelf moet kunnen zorgen. Een grote invloed van de overheid is daarom niet zinvol.

Omdat energie opgewekt uit wind en zon nu niet rendabel is, is het volgens de commissie-Van der Veer belangrijk om nu eerst de technologie te ontwikkelen en te verbeteren voordat er overgegaan wordt tot de toepassing daarvan.

De plannen van het topteam Energie staan los van de regeling Stimulering Duurzame Energie (SDE), een subsidieregeling voor particulieren en bedrijven die willen investeren in duurzame vormen van energieopwekking.

Bron: Trouw

Doe nu de verlichtingsscan en kijk hoe jij kunt besparen op je verlichtingskosten!