Ondernemer heeft last van cashflowprobleem

Vakantiegeld en dubbele loonbelastingafdracht zorgt voor betalingsprobleem

10 juni 2011

Mei en juni zijn niet de favoriete maanden van veel ondernemers in het mkb. Door het uitkeren van vakantiegeld in mei en de dubbele loonbelastingafdracht in juni komen veel mkb'ers in de betalingsproblemen.

Zeker een kwart van de ondernemers heeft de komende periode last van een tekort aan cashflow. Tel bij de extra dure maanden ook nog eens een rustige zomerperiode op, waarin minder gefactureerd kan worden. En dan zijn we er nog niet: het tegenvallende betaalgedrag van debiteuren zorgt ook voor de nodige financiële problemen. Tijdens en vlak na de vakantieperiode wordt dan ook een stijging in het aantal failissementen verwacht. 

Tips om een cashflowprobleem te voorkomen

  • Wacht niet met het versturen van je factuur, maar factureer zo snel mogelijk.

  • Stuur gelijk na de vervaldatum van je factuur een betalingsherinnering. Elke dag later is een dag extra wachten op je geld.

  • Klanten betalen eerder als er een uiterste betaaldatum op de factuur staat in plaats van ‘betaal binnen 14 dagen’.

  • Controleer de kredietwaardigheid van je klanten

  • Vraag indien nodig uitstel van btw-betaling en loonbelastingafdracht aan bij de Belastingdienst. Maak een voorstel voordat je contact opneemt.

  • Mocht je echt in de financiële problemen zitten, neem dan contact op met je bank en bespreek je tijdelijke kredietbehoefte. Stel een overzicht van je verwachte kasstroom voor de komende zomerperiode op en laat dat zien.

  • De bank geeft je makkelijker een overbruggingskrediet als je als eigenaar vertrouwen hebt in de toekomst van je bedrijf en bereid bent eigen vermogen te investeren.  

Bron: Plein+

Auteur

Liesbeth Meenink