Groene energie is goedkoper dan grijze

Column | Duurzaam hoeft niet duur te zijn

10 december 2013

De laatste tijd hebben we het er veel over; duurzame energie. Zeker sinds de ramp bij Fukushima is het actueel. De meeste mensen met wie ik praat zeggen: “ik wil mijn bedrijf vergroenen, maar het mag niets extra kosten.”

Zonne-energie is erg goedkoop

Een mooi voorbeeld van een groene energiesoort die geld oplevert, is zonne-energie. Voor bedrijven met als rechtsvorm eenmanszaak, maatschap, C.V. of VOF, is zonne-energie nu al goedkoper dan grijze stroom.

Even rekenen

Dit kan omdat je nu 169,5 procent van je investeringen in duurzame energie over de economische levensduur van de belasting af kunt trekken. Deze 169,5 procent is een optelsom van drie aftrekposten die je kunt gebruiken voor zonne-energie: 28 procent kleinschaligheidsaftrek, 100 procent via de normale afschrijving over de economische levensduur (dit kun je het best met je boekhouder bepalen) en 41,5 procent Energie Investerings Aftrek. Totaal: 169,5 procent. Stel dat je belasting betaalt in het 52 procent tarief en 169,5 procent van je investering mag aftrekken, dan bespaar je in totaal (0,52*169 procent=) 88 procent van je geïnvesteerde bedrag. De overige 12 procent van je investering kun je dan nog terugverdienen met de stroom die je via de zonnepanelen opwekt.

Wat kosten zonnepanelen?

Stel, je koopt 15 zonnepanelen ter waarde van 8.250 euro. Omdat je in het 52 procent belastingtarief zit, heb je over de economische levensduur al 88% (€ 7260) van je investering terugverdiend. Netto betaal je dus slechts 990 euro voor dit systeem. Daar staat tegenover dat de zonnepanelen stroom opwekken, waarmee je op je energierekening bespaart.

Wat is je besparing?

Het voordeel dat je met zonnestroom kunt behalen is afhankelijk van de prijs die je nu voor de stroom bij je energieleverancier betaalt. Stel, je stroomtarief is 0,18 euro per kWh. Aangezien stroomkosten aftrekbaar zijn, betaal je dan netto 8,4 eurocent per kWh. De zonnepanelen in dit voorbeeld leveren je in een jaar 2800 kWh op, een besparing van 2800 x € 0,0864 = 240 euro per jaar. De zonnepanelen hebben zich dus in iets meer dan vier jaar terugverdiend. Hierna wek je zelf gratis je stroom op! En dan te bedenken dat zonnepanelen een levensduur hebben van 25 jaar…

Wat zijn goede zonnepanelen?

Er zijn veel verschillende panelen op de markt. De belangrijkste verschillen tussen de panelen hebben te maken met de garanties, de elektriciteitsopbrengsten, en de prijs. Daarbij geldt dat de panelen die meer energie opwekken, ook duurder zijn.

Wat een goed zonnepaneel is, hangt af van je eigen uitgangspunten. Als je zo min mogelijk wilt investeren, maar toch zonnestroom wilt hebben, dan kan je het beste kiezen voor een goedkoop paneel van Chinees fabricaat.

Je kunt ook kiezen voor het maximale (financiële) rendement op je investering. In dat geval is het vaak slimmer om voor een paneel met een hoge jaaropbrengst te kiezen. De fiscus betaalt namelijk toch het grootste gedeelte van de investering, en de meeropbrengst gaat voor 100% naar jou. Daarbovenop kunnen leveranciers van dit soort panelen je ook nog eens stevige garanties bieden.

De praktijk; hoe verder?

Eigenlijk moet je het rekensommetje maken dat voor jouw specifieke situatie van toepassing is. Dit kun je het beste doen door het stappenplan hieronder te volgen:

  1. Bel je boekhouder en bepaal wat de economische levensduur van je zonnepaneel is en over hoeveel jaar je de belasting mag aftrekken. Geef ook aan dat je hierbij gebruik wilt maken van de Kleinschaligheids Investeringsaftrek en de Energie Investeringsaftrek.

  2. Kijk naar je huidige energierekening en schrijf op wat je jaarlijks verbruik en je stroomprijs is.

  3. Controleer of je dak geschikt is. Een dak is geschikt als het op de zon gericht is: alles tussen Zuid-Oost en Zuid-West is goed. Let wel op dat je geen last van schaduw hebt.

  4. Bepaal je uitgangspunten; wil je een minimale investering, of een maximaal rendement?

  5. Vraag met deze informatie een aantal offertes op en kies degene met de beste verhouding tussen investering en jaaropbrengsten.

Groene stroom is nu niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens goedkoper. Op naar een duurzame toekomst!

Auteur

Jan-Willem Jehee