Hoe zorg ik voor een goede werk/privé balans van mijn medewerkers?

Een goede balans geeft je personeel energie

27 mei 2013

Een goede combinatie tussen werk en privé geeft energie. Uit onderzoek blijkt dat dit de productiviteit, motivatie en betrokkenheid van werknemers bevordert. Wat is je bijdrage aan de werk privé balans van je personeel?

De nieuwe generatie werknemers heeft een andere werkperceptie en werkindeling. De werkloosheid daalt, arbeidsparticipatie van vrouwen op de arbeidsmarkt neemt toe en het gebruik van internet blijft stijgen. Deze tijd vraagt om een andere combinatie tussen werk en privé. Een goede combinatie tussen werk en privé geeft namelijk energie. Bovendien blijkt uit onderzoek dat dit de productiviteit, motivatie en betrokkenheid van werknemers bevordert. Wat is jouw bijdrage aan de werk-privé balans van je werknemers?  

Van work life balance naar work life engagement

Het begrip work life balance is erg statisch van aard, en is slechts een deel van het verhaal. Onder work life balance vallen zowel tevredenheid als goed functioneren. Een evenwicht kan leiden tot een sleur waaraan je ten onder kunt gaan, maar kan ook zorgen dat je uitstekend gaat presteren op het werk en thuis. Hoe energieker en meer toegewijd je werknemer is, of dit nu op het werk of privé is, hoe meer gemotiveerd hij zijn werk uit zal voeren. Een begrip dat dit goed weergeeft is work life engagement, wat gaat om de batterij die mensen continu moeten opladen om gemotiveerd te zijn. De combinatie tussen werk en privé moet energie geven, zodat de batterij vol blijft. Hoe krijgt je werknemer die batterij vol? Door dingen te doen die bij hem passen en die hem energie geven, in een baan die past binnen de context van zijn leven, bij een werkgever waarvoor hij wil gaan.

De werknemer in z’n kracht

Hoe kun je als werkgever de kracht van je werknemer boven krijgen? Stuur niet alleen op resultaten, focus op de sociale component. Dan kun je als werkgever bijdragen aan work life engagement. Ga met je werknemers in gesprek, biedt een luisterend oor, steun ze. Als mensen het naar hun zin hebben, zijn ze productiever.

Luisteren is stap één, daarna is het van belang dat je de juiste vragen aan je werknemer stelt. Vraag hem of hij datgene doet waardoor hij ‘in z’n kracht zit en waar hij energie van krijgt. Vaak krijgen mensen energie van iets kleins. Een compliment, steun van collega’s of inspraak bij een beslissing. Of flexibele werktijden, zodat de combinatie tussen werk en privé goed mogelijk is. Focus je op energiebronnen en werkplezier van de werknemer, dan kun je je werknemer motiveren. Gemotiveerde werknemers zijn minder vaak ziek, voelen zich betrokken bij jou als werkgever, verzetten meer en beter werk en zijn aanstekelijk energiek. Door bevlogenheid actief te stimuleren, voorkom je uitval en kun je bijdragen aan work life engagement.

Bron: 365/Zin