Hoe kan je medewerker ontspannen?

Hoe help je je personeel zich energiek te voelen?

12 augustus 2011 22 november 2018

Je wil dat je personeel energiek en toegewijd is, op de werkplek en privé. Het geheim? Naast inspanning, vooral ontspanning!

Door alle drukte vergeten werknemers nog weleens te ontspannen. Spanningen stapelen zich meer en meer op in het lichaam. Op den duur kan dit lichamelijke klachten veroorzaken. De cijfers liegen er niet om, want het aantal burn-out klachten is het afgelopen jaar met 48,5% gestegen. Hoe komt dat? Verplichte verrichtingen, 'moeten'... Laat je werknemers eens 'ont-moeten', want in een ontspannen moment komen de meest creatieve ideeën en oplossingen naar voren.

Hoe kan mijn werknemer ontspannen?

Hoe zorg je dat je werknemer zich kan ontspannen? Een mogelijkheid is bijvoorbeeld een frequente massage. Geeft je werknemer aan daar goed van te ontspannen, zorg dan ook dat hij hierin gedisciplineerd wordt en zich regelmatig laat masseren. Dit lijkt met elkaar in tegenstrijd, maar ontspanning is een bewuste investering in jezelf en komt niet vanzelf. Ontspanning vraagt discipline.

Ontspannen kun je leren

Voelt je werknemer zich gespannen en weet hij niet goed wat hij hieraan kan doen? Een zogenaamde 'ontspannngscoach' kan je werknemer dit leren. Samen met de werknemer kijkt deze coach naar de persoonlijke stijl van ontspanning. Voor de een is een warm bad of een uurtje sporten voldoende om spanning en stress kwijt te raken. Een ander leest een boek of maakt een boswandeling. De beste manier om te ontspannen is voor iedereen anders. De ontspanningscoach kan een werknemer helpen in zijn zoektoch naar de beste manier van ontspanning. 

De voordelen van ontspanning

Ontspanning levert veel voordeel op voor je werknemer. Hij of zij...

  • voelt zich rustiger

  • slaapt beter

  • verbetert zijn concentratievermogen

  • herstelt sneller na een ziekte

  • kan beter omgaan met stress

  • zit beter in zijn vel

  • voelt zijn lichaam beter aan

En is je werknemer ontspannen, dan levert dit indirect ook voordeel op voor jou als werkgever. Want werknemers met een gezonde leefstijl verzuimen minder, hebben meer energie en presteren daardoor beter.

Bron: Arboned