Checklist verlichting voor ondernemers

Check je verlichting op deze punten en bespaar op je energiekosten

18 september 2013

Check je verlichting op onderstaande punten en bespaar fors op je energiekosten. Wil je dit blijvend doen? Plaats actiestickers of -bordjes op relevante plekken. Zo maak je van bewuste keuzes, blijvende gewoonten.

Check 1: Is in niet-gebruikte ruimtes standaard het licht uit?

Actie: Wijs je medewerkers of collega's erop dat het licht uit is in ruimtes waar niemand is. Maak er 'goed' gedrag van of neem het op in je huishoudelijk reglement.

Check 2: Wie is er bij je verantwoordelijk voor de verlichting?

Actie: Als niemand verantwoordelijk is voor het energieverbruik, wordt er vanzelf minder op gelet of er onnodig licht brandt. Een energiecoördinator die verantwoordelijk is, verdient zichzelf terug door de lagere energiekosten.

Check 3: Wie doet er als laatste het licht uit?

Actie: Zorg voor een goede afsluitprocedure. Maak waar nodig afspraken met het schoonmaakbedrijf of de beveiliging over het uitdoen van de verlichting in het lege gebouw.

Check 4: Gaat het licht uit bij voldoende daglicht?

Actie: Wijs je medewerkers erop dat het licht niet altijd aan hoeft. Als er voldoende daglicht naar binnen valt, is het vaak helemaal niet nodig om het licht aan te doen.

Check 5: Zitten er kapotte TL lampen tussen je verlichting? Heb je last van flikkerende TL lampen?

Actie: Vervang kapotte TL lampen direct. Defecte TL lampen verbruiken nog steeds stroom.

Check 6: Wordt de lichtopbrengst in je ruimte minder?

Actie: TL lampen slijten en vervuilen door stof. Maak de TL lampen één keer per jaar schoon. Reinig ook de spiegels/reflectoren, zodat de lichtopbrengst weer optimaal wordt.

Check 7: Komt verlichting voor in je (meerjaren) onderhoudsplan?

Actie: Leg vast wanneer je de verlichting reinigt en wanneer je de TL lampen vervangt. Dan wordt het niet vergeten. Je verlengt zo de levensduur van de verlichting en je bespaart energie en kosten.