Tips om energie te besparen per branche

Besparingstips per branche

06 maart 2020

De zakelijke dienstverlening kan 232,5 miljoen euro per jaar besparen op verlichting. Ook ondernemers uit andere branches laten veel geld liggen als het gaat om verlichting. Hoe kunnen zij besparen op verlichting?

In welke branche je ook werkt, je kunt flink besparen op je verlichting. Zo kan de horeca 26 miljoen per jaar aan verlichting besparen, de industrie 37,5 miljoen per jaar, de retail 105 miljoen per jaar en de zakelijke dienstverlening maar liefst 232,5 miljoen per jaar! Daarom: besparingstips per branche.

Horeca Misschien ben je huiverig om te besparen op de verlichting in je café of restaurant. Het is tenslotte de grote sfeerbepaler in je ruimte. Toch kun je flink besparen op verlichting, zonder aan kwaliteit in te boeten. En denk eens aan de tl-verlichting in de keuken. Daar heb je heel zuinige alternatieven voor!

Voorbeeld: De verlichtingskosten van een restaurant met een oppervlakte van 300 vierkante meter zijn 4000 euro. Ruim 2000 euro is voor de basisverlichting van de keuken en de opslagruimte. De eigenaar vervangt de oude tl-buizen door hoogfrequente verlichting en bespaart hiermee 500 euro per jaar.

Industrie: Om je werkplaats zo veilig mogelijk te maken, is goed licht belangrijk. Maar dat is niet de enige reden om in de industrie voor goede verlichting te kiezen: Het zorgt voor een betere kwaliteit van je eindproduct en is belangrijk voor de arbo. Zorg voor goede verlichting, maar houd daarnaast je energierekening laag.

Voorbeeld: Een schadeherstelbedrijf van 1.800 vierkante meter met een energieverbruik van 25.000 kWh vervangt de tl-verlichting door hoogfrequente tl-buizen. Dit levert een besparing op van 10.000 kWh ofwel ruim 1.000 euro per jaar.

Retail: Wil je de producten in je winkels goed presenteren, is goede verlichting essentieel. Zorg ervoor dat je producten goed worden gepresenteerd, maar dat je tegelijkertijd je energieverbruik verlaagt.

Voorbeeld: Een kaas- en delicatessenwinkel van 300 vierkante meter heeft verlichtingskosten van 1500 euro. Door de oude tl-buizen te vervangen door energiezuinige, hoogfrequente tl-verlichting worden de kosten gehalveerd.

Zakelijke dienstverlening: Goede werkplekverlichting is gunstig voor de arbeidsproductiviteit, het zorgt voor een comfortabele sfeer op kantoor. Maar hoe meer verlichting, hoe hoger de energierekening. Kies voor een efficiënte aanpak en bespaar flink op je energiekosten.

Voorbeeld: De gemiddelde verlichtingskosten van een kantoor van 1000 vierkante meter zijn 4500 euro per jaar. Dit komt grotendeels door de tl-verlichting. Bij vervanging van de oude tl-buizen door nieuwe, hoogfrequente verlichting bespaar je jaarlijks 1600 euro.

Besparingstips voor elke branche:

  • Vervang gloeilampen en halogeenspots door spaarlampen of led-verlichting. Let op: spaarlampen zijn niet dimbaar en daarom niet overal inzetbaar.

  • Vervang ouderwetse tl-verlichting door moderne tl-buizen.

  • Breng bij een tl-bak een reflector aan. Je verdubbelt de lichtopbrengst en hebt nog maar de helft van het aantal tl-buizen nodig.

  • Maak eens per jaar de verlichtingsarmaturen en lichtsensoren schoon.

  • Zet een tijdschakelaar en/of schemerschakelaar op je etalage- en buitenverlichting.

  • Plaats bewegingsmelders in ruimten waar minder verlichting nodig is, zoals de kantine, het magazijn en de toiletten.

Interesse in gratis bespaaradvies? Doe dan nu een online scan of bel dan nu met de klantenservice van Essent of een advies op locatie (t.w.v. € 500) interessant voor jou is: 0900 1466