Eén op de zes ondernemers bespaart op energie

20 procent van energiekosten bestaat uit verlichting

18 september 2013

Het terugdringen van energiekosten staat bij steeds meer ondernemers hoog op de agenda. Eén op de zes bedrijven uit het mkb houdt zich bezig met energie besparen en energiekosten vergelijken.

Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Essent, naar de toekomst van duurzame energie in het mkb. Hiervoor zijn 653 energieverantwoordelijken ondervraagd. Het zijn vooral horeca-bedrijven die zich actief bezighouden met het terugbrengen van hun energiekosten. En jij, wat doe jij als ondernemer aan het besparen van energie? Heeft het bij jou al prioriteit?

Energie besparen?

Zoals eerder gezegd: op dit moment is één op de zes ondernemingen bezig met besparen op energiekosten. Eén op de vijf ondernemingen is juist zeer passief. De rest houdt zich er wel enigszins mee bezig, maar met een lage prioriteit. Van de ondernemers die actief de energiekosten proberen terug te brengen, doet het grootste deel, 47 procent, dit door energiebesparende maatregelen te nemen. 16 procent kiest voor duurzame energie van zijn energieleverancier en 8 procent wekt zelf energie op. 20 procent denkt erover ná om zelf energie op te gaan wekken.

Hoe kun je besparen?

Krijgen mkb’ers de vraag hoeveel ze dénken te kunnen besparen, dan verwachten ze dat ze met energiebesparende maatregelen zo’n 20 procent kunnen besparen op hun totale energieverbruik. Ze geven aan dat ze al zo’n 15 procent hebben bespaard. Echter, je kunt nog veel méér besparen. Om je een idee te geven wat de grootste energie-slurpers zijn: Het verwarmen van je bedrijfspand kost je de meeste energie. Een goede tweede is verlichting, dit vormt 20 procent van je energiekosten. Plaats drie en vier zijn voor het machinepark en de koeling.

Verlichting

Wil je besparen? Begin dan eens met het kijken naar je verlichting. Bedrijven hebben gemiddeld 150 TL-lampen in het pand hangen en kunnen daar relatief makkelijk flink op besparen.