Bedrijven sluiten vaker exportverzekering af

Crisis zorgt voor meer risicobewustheid

14 februari 2012

Meer Nederlandse bedrijven sluiten een exportkredietverzekering (EKV) af bij de staat. Het aantal verzekerden is in korte tijd met tientallen procenten gegroeid. Er worden vooral veel aanvragen gedaan voor projecten in de BRIC-landen.

Normaal heeft de EKV ongeveer tien miljard aan dekking uitstaan, nu gaat het om enkele miljarden meer. Dat zegt Johan Schrijver, directeur van Atradius Dutch State Business, tegen het FD. Atradius voert de EKV-faciliteit uit namens de staat. 

Over de EKV

Wanneer private verzekeraars geen exportverzekering willen afgeven, is de EKV-verzekering een alternatief. Meestal gaat het om projecten waar flinke bedragen mee gemoeid zijn, om contracten met een lange doorlooptijd of projecten in minder stabiele landen. Toch dekt de EKV niet alles: landen als Syrië en Libië zijn op het moment moeilijk te verzekeren. Inmiddels is de EKV voor Egypte en Tunesië wel weer beschikbaar, al is er pas 1 procent van de beschikbare 1,5 miljard gebruikt.  

BRIC-landen

Reden voor de stijging in het aantal aanvragen is de eurocrisis. Bedrijven willen zekerheid en zijn zich meer bewust van de risico's. Aanvragen worden vooral gedaan voor olie- en gasprojecten in Brazilië. Daarnaast willen ondernemers vaker een verzekering voor contracten met Rusland en India. Ook voor westerse landen zijn de afgelopen twee jaar vaker aanvragen gedaan, al gaat het dan altijd om grote bedragen. Kleinere exportprojecten in westerse landen worden doorgaans wel gefinancierd door private verzekeraars. 

Bron: FD