Innovatiefonds MKB+ van start

500 miljoen euro beschikbaar voor vernieuwende ondernemers

10 augustus 2012

Op 1 januari 2012 is het Innovatiefonds MKB+ van start gegaan. Dit fonds stelt tot en met 2015 €500 miljoen euro beschikbaar voor vernieuwende ondernemers.

Snellere financiering

Financieringsvragen van vernieuwende ondernemers worden vaak afgewezen door banken, omdat zij deze ondernemersplannen als risicovol zien. Daarom stelt het Innovatiefonds MKB+ tot en met 2015 €500 miljoen euro beschikbaar en alleen al dit jaar €95 miljoen. De kredieten worden rechtstreeks aan ondernemingen verstrekt. Ook wordt er kapitaal verstrekt aan investeringsfondsen die investeren met risicokapitaal in deze vernieuwende ondernemingen. De betrokkenheid van Innovatiefonds MKB+ moet andere financiers van de onderneming over de streep te trekken.

Kredieten aan ondernemingen

Het innovatiekrediet bestaat uit directe financiering tot een derde van de kosten die komen kijken bij de ontwikkelingen van nieuwe producten en diensten. Mislukt een project tijdens de ontwikkelingsfase, dan wordt het krediet omgezet in een subsidie.

Kapitaal voor investeringsfondsen

Ook is er vanaf 1 januari €20 miljoen aan kapitaal beschikbaar voor investeringsfondsen die willen investeren in jonge vernieuwende ondernemingen. Innovatiefonds MKB+ kan in dit geval tot maximaal de 50 procent meefinancieren.

Snellere groei onderneming

Minister Verhagen is enthousiast over het fonds. "Vernieuwende ondernemers komen dankzij het Innovatiefonds MKB+ makkelijker aan financiering waardoor ze sneller kunnen groeien en de beschikbare kennis omzetten in vernieuwende producten en diensten", zegt hij. "Dit is van groot belang om het verdienvermogen van onze economie te versterken."

Laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte van de veranderingen van Innovatiefonds MKB+.

Bron: Rijksoverheid