Ondernemer haalt 100.000 euro op via MKB Crowdfunding

Onderneming brengt hoogste geldbedrag via crowdfunding ooit bijeen

10 oktober 2016

Een mooier begin van het jaar had Enviu zich niet kunnen wensen. Op 1 januari 2012 behaalde de onderneming haar financieringsdoel - 100.000 euro - via MKB Crowdfunding, een gezamenlijk initiatief van MKB Servicedesk en Symbid.

Niet eerder bracht een onderneming in Nederland zoveel geld bijeen middels crowdfunding. MKB Crowdfunding is een gezamenlijk initiatief van MKB Servicedesk en Symbid, gericht op het verzamelen van start- of groeikapitaal van ondernemers. Enviu is het eerste succesverhaal van het crowdfunding-platform. Binnen acht maanden had de onderneming 372 investeerders achter zich staan, die gezamenlijk een bedrag van 100.000 euro investeerden. De laatste 10.000 euro werd zelfs binnen 24 uur binnen gehaald!

Ondernemer Stef van Dongen

Enviu is een stichting/holding die duurzame innovaties ontwikkelt en vermarkt. Ondernemer Stef van Dongen overtuigde honderden investeerders met zijn goede ondernemingsplan. De ondernemer: "Ik wilde eigenlijk al langer iets met crowdfunding doen, maar had zelf nooit het geld om een platform te bouwen. Op het moment dat ik hoorde van MKB Crowdfunding, ben ik er meteen ingestapt. Dat veel mensen een klein bedrag kunnen investeren in iets groots, dat past erg bij ons bedrijf." Met het geld dat Stef via crowdfunding heeft opgehaald, wil de oprichter nieuwe bedrijven starten.

Waardige financieringsvorm

Willem Overbosch van MKB Servicedesk, één van de initiatiefnemers van MKB Crowdfunding, is blij met het behaalde doelbedrag van Enviu. “Met dit geboekte succes tonen we aan dat crowdfunding een waardige aanvullende financieringsvorm is. Sociale media en financiering gaan hiermee hand in hand.”

Over MKB Crowdfunding

Het wordt steeds moeilijker om een lening bij een bank te krijgen, blijkt uit onderzoek van het CBS (‘MKB’ers kunnen moeilijker geld lenen’, april 2011). Dit komt meestal doordat ondernemers een tekort aan eigen vermogen of onvoldoende onderpand hebben. Via MKB Crowdfunding kunnen ondernemers op zoek naar investeerders voor hun bedrijf. Het is een laagdrempelige manier om online start- en groeikapitaal op te halen. Al vanaf 20 euro kunnen investeerders een plan ondersteunen en gezamenlijk een financiering van 20.000 tot 2.5 miljoen euro bewerkstelligen. Momenteel zijn vijftig ondernemers via het platform op zoek naar investeerders voor hun idee.