In hoeverre kan ik me bemoeien met de privé-leefstijl van mijn personeel?

De balans tussen werk en privé
Het signaleren van een ongezonde leefstijl van je werknemer is één, maar je zorgen erover uiten is twéé. Kaart je de leefstijl van je medewerker aan, dan stap je van het zakelijke contact tussen jullie over naar de privé-sfeer van je personeelslid. Slim?
 
De meeste werknemers vinden het geen probleem als hun werknemer zich bemoeit met hun gezondheid of levensstijl. In principe is het dus geen probleem als het aankaart bij je werknemer. Maar maak wél een goede afweging voordat je dat doet.
 
Vormt zijn gezondheid een gevaar?
Ga eerst na hoe het is gesteld met de gezondheid van je werknemer. Vormt de gezondheid van je werknemer een gevaar voor je onderneming of voor je werknemer zelf? Dan heb je als werkgever het recht om er iets van te zeggen. Gezonde werknemers halen meer uit zichzelf en hebben de kracht om veel te ondernemen, privé, maar ook op het werk. Prettig voor hen en prettig voor jou. Werkt je personeel aan een gezonde leefstijl, dan lopen ze minder risico’s. Jij of je bedrijfsarts kan je werknemer hierbij ondersteunen. 
 
Discussie
Vormt de gezondheid van je werknemer geen gevaar voor de zaak, dan wordt de discussie lastiger. In principe is het privéleven van je werknemer namelijk zíjn zaak en begeef je je op glad ijs om je daar zonder ‘goede’ reden mee te bemoeien. Toch zal je werknemer in de meeste gevallen alleen maar blij zijn dat je het probleem aankaart. Als zijn beweeg-, drink- of voedingspatroon zijn conditie of welbevinden beïnvloedt, zal het ongetwijfeld iets zijn waar je werknemer zelf ook graag mee aan de slag wil. Zorg in dat geval dat je hem ook handvatten kunt bieden om mee aan de slag te gaan. Het aankaarten zonder in oplossingen te denken, heeft geen zin. Daar help je je werknemer niet mee.
 
Bespreekbaar maken
Heb je een dermate goede relatie met je werknemer dat je denkt zijn leefstijl prima te kunnen bespreken, dan is dat zeker de moeite waard. Vooral als het onderwerp een risico voor je bedrijf en voor je werknemer vormt. Een ‘je loopt het risico om uit te vallen en ik zou het heel jammer vinden als je uitvalt,’ moet prima kunnen. Geef je werknemer vertrouwen en laat zien dat je hem wil steunen. Dat betekent niet dat je zijn behandeling moet betalen, het aandragen van mogelijkheden kan al veel helpen. Een andere optie is om dit gesprek te laten voeren door de bedrijfsarts. Of door bijvoorbeeld een vitaliteitsprogramma aan je werknemers aan te bieden. 

Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

Hoe belangrijk is de gezondheid van mijn personeel?

Haal meer uit je onderneming: besteed aandacht aan gezondheid
Als ondernemer zorg je ervoor dat je bedrijf voldoet aan de wettelijke vereisten voor veiligheid en gezondheid van je medewerkers. Je kunt het daar...

Saai werk is ongezond

Een kwart van de kantoormedewerkers verveelt zich
Maar liefst een op de vier kantoormedewerkers verveelt zich op het werk. Zorg dat jouw werknemers zich niet vervelen, want dat is slecht voor hun...

Hoe zet ik het gezondheidsmanagement van mijn bedrijf op?

Hoe maak ik beleid rondom gezondheidsmanagement?
Om ervoor te zorgen dat je medewerkers hun werk goed en gezond kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat je aandacht hebt voor gezondheidsmanagement....

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten