32 procent ondernemers te laat met jaarcijfers

Slechts 24 procent levert jaarcijfers binnen de termijn van 7 maanden

09 augustus 2012

Een derde van de bedrijven heeft de jaarcijfers over 2010 nog niet geleverd, terwijl de daarvoor gestelde termijn van zeven maanden, al in 2011 verlopen is. Dat blijkt uit onderzoek van kredietmanagementbureau Graydon.

241.266 ondernemers hebben hun jaarcijfers nog niet geleverd. 24 procent van de ondernemers leverde de cijfers binnen de termijn van zeven maanden, 68 procent binnen de tweede termijn van dertien maanden. Daarmee is 32 procent van de ondernemers te laat.

Waarom cijfers op tijd leveren? 

Volgens Graydon een gemiste kans, omdat banken en kredietverzekeraars de jaarcijfers en kredietbeoordelingen gebruiken om een goed beeld te krijgen van klanten met wie ze zaken doen. Nieuwe, positieve jaarcijfers geven je meer kans op krediet en betere voorwaarden. En vergis je niet in de invloed die je jaarstukken hebben op de kans op nieuwe opdrachten. Duizenden bedrijven kijken dagelijks via een kredietinformatie bureau naar de jaarstukken van bedrijven om te bepalen hoe en met wie ze zaken gaan doen. Ze willen weten of de onderneming waar ze zaken mee willen doen, er financieel goed voor staat, of jij je rekening op tijd kunt bepalen en of je een betrouwbare zakenpartner bent. Pas als ze vertrouwen in je hebben, kan er een goede samenwerking tussen jullie ontstaan.

Meer kansen, minder risico's

Belangrijk is dus dat deze bureaus actuele cijfers van je onderneming hebben. Daarmee creeër je voor jezelf meer kansen, meer business en minder risico's, juist in tijden van financiële onzekerheid.

Wettelijke verplichting 

754.998 ondernemers zijn verplicht een jaarrekening te deponeren bij de KvK. Je moet deze cijfers binnen zeven maanden na het sluiten van je boekjaar leveren. Aandeelhouders kunnen besluiten je een uitstel van zes maanden te geven, waarmee de termijn uitgebreid kan worden naar 13 maanden.

Bron: Graydon 

Auteur

Lenneke Arts