Eén op de tien mensen lijdt aan slapeloosheid

Voorkom dat je personeel last krijgt van slapeloosheid
Eén op de tien mensen heeft last van slapeloosheid. De kans is groot dat ook onder jouw personeel zich mensen bevinden die problemen hebben met slapen. Let op: dit heeft gevolgen voor hun gezondheid. Wat kun jij doen?
 
Slapeloosheid is gevaarlijk. Het veroorzaakt hoofdpijn, minder weerstand, een slecht zicht en zou zelfs het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Hoog tijd om de werknemer die eraan lijdt, te helpen! Enerzijds om hem persoonlijk te helpen, anderszijds om hem als werknemer van waarde te laten blijven. Slapeloosheid werkt namelijk door op de werkvloer. Het verslechtert de productiviteit van de werknemer en heeft een negatieve invloed op zijn relatie met collega’s.

De belangrijkste veroorzaker
Eén van de belangrijkste oorzaken van slapeloosheid is stress: veel mensen liggen letterlijk wakker van de zorgen. Komt deze stress voort uit een (vervelende) thuissituatie, kun jij daar als werkgever niet zoveel aan doen. Maar is de stress ontstaan op het werk, kun jij wél iets voor je werknemer betekenen. Houd personeel dat onder hoge werkdruk staat, goed in de gaten. En ga het gesprek aan met een werknemer die stress-signalen vertoont en daardoor niet goed functioneert op de werkvloer. Bespreek hoe hij zich voelt en stel voor een bezoek te brengen aan de bedrijfsarts als het niet goed gaat.

Oplossingen voor slapeloosheid

Net als ontspanningsoefeningen, kan ook een goed matras iets betekenen in de strijd tegen slaapproblemen. Ook belangrijk: weinig televisie kijken voor het slapengaan en een kop koffie of glas alcohol vermijden. Geef je werknemers deze tips mee en draag tegelijk actief bij, door veranderingen door te voeren op de werkvloer.
  • Lichaamsbeweging. Zorg dat werknemers die de hele dag achter hun computer werken, tussen de middag naar buiten gaan voor een wandeling en stimuleer hen op de fiets naar het werk te gaan, bijvoorbeeld aan de hand van een fietsplan. Hiermee help je je werknemers ontspannen.
  • Slaapcursus. Is slapeloosheid een veelvoorkomend probleem binnen jouw bedrijf, bied je werknemers dan een slaapcursus aan.
  • Afkickkwartiertje: Om te voorkomen dat je werknemers gestresst naar huis gaan, kun je ze aanraden elke dag voordat ze naar huis gaan, een kwartiertje vrij te maken. In deze periode kunnen ze de dingen waarmee ze in hun hoofd zitten, op papier zetten.
  • Maximale werktijd: Probeer te voorkomen dat je werknemers regelmatig tot laat in de avond voor je aan het werk zijn. Om goed te kunnen slapen, is het belangrijk dat ze goed ontspannen en hun lichaam tot rust komt. Merk je dat je werknemer erg onder druk staat? Overweeg een deadline te verschuiven of een taak van zijn lijstje te halen.

Tips voor gezond en fit personeel

Houd je onderneming scherp
Via je arboplan probeer je ziekte en arbeidsongeschiktheid onder je medewerkers te voorkomen. Maar je kunt ook zélf wat betekenen voor de gezondheid...

Gezond personeel levert je geld op!

Tips van experts en ondernemers over gezond en fit personeel
Natuurlijk zie je je werknemers het liefst gezond en fit. Des te beter en energieker voeren ze hun taak uit en des te kleiner is de kans op uitval,...

Hoe herken ik stress bij personeel?

En hoe voorkom ik dat mijn werknemers overspannen raken?
Stress is minder onschuldig dan je denkt. Het kan lichamelijk klachten als RSI veroorzaken en uitmonden in een burn-out. Eén: vervelend voor je...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten