Geen geld? Geen probleem!

Column I Leer zonder geld te werken

17 augustus 2012

Het zijn financieel zware tijden. Alles moet nóg efficiënter en met nóg minder geld. Zie je geen uitweg? Ben je gefrustreerd? Ik daag je uit een stap verder te gaan: leer zonder geld te werken!

Whitepaper Hoe maak ik een ondernemingsplan?

50.000 vrijwilligers

Rainer Nölvak is een ondernemer uit Estland. Hij ergerde zich kapot aan al het zwerfvuil in zijn land en begon met het opruimen ervan. Dankzij zijn enthousiasme en slim gebruik van social media, dat geen cent kost om te gebruiken, sloten steeds meer mensen zich aan bij een simpel idee: maak in 1 dag Estland schoon. En dat lukte. Meer dan 50.000 vrijwilligers hebben zich ingezet om het land te ontdoen van zwerfafval. Het idee heeft inmiddels navolging gekregen in vele andere landen. Kijk voor meer informatie op de website van Let’s Do It!

Ik denk nu: waarom zou dit principe ook niet toegepast kunnen worden in bijvoorbeeld de sociale sector? Het schoonmaken van wijken, het opknappen van huizen, werklozen aan een baan helpen. Waarom is daar altijd geld voor nodig? In plaats van het mobiliseren van collega’s om te gaan protesteren tegen de bezuinigingen van ons kabinet, kun je ze veel beter inzetten om maatschappelijke problemen op te lossen. Hoeveel sociale werkers durven de Rainer Nölvak in zichzelf te ontdekken?

Geen geld? Begin met een paperclip!

Kyle MacDonald is Canadees. Hij bood in juli 2005 op zijn website een rode paperclip te ruil aan. Hij wilde er iets groters en waardevollers voor terug. En dat lukte. Hij kreeg een potlood. Dat potlood bood hij vervolgens weer op dezelfde manier aan. En zo ging hij steeds verder. Na een jaar en 14 ruilacties eindigde hij met een vrijstaand huis met drie slaapkamers.

Beste ondernemer! Jij hebt toch ook nog wel een paperclip liggen in je la? Ruil hem om en bereik je doelen voor jezelf of een geweldige doelgroep. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wedden dat je wel 10 vrijstaande huizen kunt regelen?

Geen geld? Houden zo!

Carolien Hoogland was onderzoekster aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze ergerde zich kapot aan haar eigen afhankelijkheid van geld, en besloot om een jaar te stoppen met geld verdienen en het uitgeven ervan. En dat lukte. Door middel van ruilhandel en deals met gesloten beurzen deed ze leuk en zinvol werk en kon ook gewoon haar kind onderhouden. Voorbeelden genoeg dus van mensen die zonder geld hun idealen en doelen kunnen verwezenlijken.

Nu ben jij aan de beurt! Waarom maakt je jezelf toch zo afhankelijk van geld? Waarom begint ieder jaar bij jouw organisatie nog altijd met het opstellen van een begroting? Waarom word je niet gewoon de eerste organisatie die helemaal geen geld meer nodig heeft? Weet je niet hoe? Biedt bijvoorbeeld een zzp’er gratis werkruimte aan en vraag in ruil of hij een lastig bemiddelbare werkloze gaat plaatsen via zijn netwerk van klanten. Laat oudere werklozen sollicitatiebrieven van jongeren controleren op taalfouten en laat die jongeren vervolgens de ouderen helpen om social media in te zetten in de zoektocht naar werk. Zo kan werken zonder geld leuk en nuttig zijn!

Zet dat geld maar uit je hoofd

Wie zich verdiept in onderzoek naar geluk weet dat het geheim is om je enkel te richten op zaken die je zelf kunt beïnvloeden. De mensen uit de bovenstaande voorbeelden hebben dat goed begrepen. Durf jij het ook? Laat het me weten en deel jouw voorbeelden.

Auteur

Richard Engelfriet